Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz en Rutte spreken over oorlog en energie

Achtergrond - 20 mei 2022 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik

Kanselier Scholz en premier Rutte hebben elkaar donderdag in Den Haag gesproken over klimaat- en energiesamenwerking en over de oorlog in Oekraine. Het was het eerste bezoek van Scholz aan Nederland als kanselier.

Scholz en Rutte spreken over oorlog en energie
© Bundesregierung/Denzel

Scholz was in Den Haag voor een officieel kennismakingsbezoek na zijn beëdiging als kanselier in december. Maar Rutte en Scholz hebben elkaar de afgelopen maanden regelmatig gezien, op EU-toppen en woensdag nog in Denemarken op een windenergietop

Tijdens een persconferentie na hun overleg spraken Scholz en Rutte over de Nederlands-Duitse energiesamenwerking. Beide landen willen - samen met Denemarken en België - de windmolenparken in de Noordzee uitbreiden. De windenergie willen ze ook gebruiken om groene waterstof te maken. Nederland en Duitsland zijn de grootste waterstofproducenten in Europa, aldus Rutte.

Ook willen beide landen meer samenwerken op het gebied van LNG (liquid natural gas). De Duitse minister van Economische Zaken en Klimaat Habeck gaf in maart aan met Nederland in gesprek te zijn over afnamegaranties van LNG, om de uitbreiding van de LNG-terminal in Rotterdam te stimuleren.

Duitsland wil in eigen land ook drie LNG-terminals bouwen en tekende met de Nederlandse Gasunie een overeenkomst voor een gezamenlijke terminal in Brunsbüttel (persbericht Rijksoverheid). Bij zo'n terminal kunnen schepen met LNG worden gelost, en wordt het vloeibare gas omgezet naar gas dat geschikt is voor het gasnet. De bouwtijd van de nieuwe terminals wil de Duitse regering overbruggen met drijvende LNG-terminals.

Op de vraag of Duitsland meer gas uit Nederland zal vragen, om de Duitse afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen, zei de kanselier dat ze die kwestie nog niet hadden besproken. Die zou nog aan de orde komen - Scholz en Rutte hadden na de persconferentie nog een gezamenlijk diner op de agenda staan. Voorafgaand aan hun gesprek op Ruttes ministerie had koning Willem-Alexander de Duitse kanselier ontvangen.

Wapenleveranties

Rutte en Scholz hebben ook over hun samenwerking in de humanitaire, financiële en militaire ondersteuning van Oekraïne gesproken. Duitsland en Nederland leveren samen twaalf pantserhouwitsers aan Oekraïne. Daar blijft het voorlopig bij, zeiden beide regeringsleiders. Capaciteit om meer pantserhouwitsers te bieden is er niet, aldus Rutte. Op dit moment worden Oekraïense soldaten in Duitsland getraind om de pantserhouwitsers te gebruiken. Scholz en Rutte zeiden dat ze Oekraïne ook gaan helpen bij de wederopbouw.

De regeringsleiders benoemden nadrukkelijk de jarenlange vriendschap tussen Nederland en Duitsland en het vertrouwen dat ze bij hun samenwerking in elkaar hebben. "Nederland is voor ons een belangrijke, betrouwbare en vriendschappelijke buur en partner, die we ook altijd weer graag ontmoeten - niet in de laatste plaats op het voetbalveld", zei Scholz, die daarmee de traditie van Duits-Nederlandse politieke ontmoetingen in ere hield om het ijs te breken met een opmerking over voetbal.

Duitse media merkten na het bezoek op dat Scholz in eigen land veel kritiek krijgt - onder meer omdat hij te aarzelend zou zijn geweest met de levering van wapens aan Oekraïne - maar in Nederland juist voor zijn beleid wordt geprezen. Rutte sprak tijdens de persconferentie zijn bewondering uit voor de Duitse ommezwaai in het defensie- en buitenlandbeleid en toonde begrip dat de wapenleveranties tijd kosten, schreven Die Welt en Wirtschaftswoche.

Bekijk de persconferentie op youtube (kanaal Duitse zender Phoenix)

Luister ook naar Duitslandweb-redacteur Marja Verburg op BNR Nieuwsradio over het bezoek van Scholz aan Rutte.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning Willem-Alexander bezocht Noordrijn-Westfalen om de waterstof-samenwerking aan te zwengelen.


Lees meer

Duitsland als vluchtheuvel

Duitsland als vluchtheuvel

Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.


Lees meer

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

De Duitse kanselier Scholz en enkele van zijn ministers halen vandaag in Rotterdam de banden aan met de Nederlandse regering.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger