Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz: 'Tot 2030 elke dag nieuwe windmolens er bij'

Kort nieuws - 6 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering wil dat de deelstaten snel meer windmolens bouwen. Tot 2030 moeten er "gemiddeld elke dag vier tot vijf windturbines bijkomen", zei bondskanselier Scholz zondag in een interview met de krant Bild am Sonntag.

Met "militaire precisie" wordt momenteel gewerkt aan een stappenplan waarin staat waar en wanneer er windmolens moeten komen. Elke maand zal met de deelstaten worden geëvalueerd hoe de uitvoering ervoor staat, aldus Scholz. "Wat niet gehaald is, moet worden ingehaald."

De regering wil snel flinke stappen zetten in de uitbreiding van wind- en zonne-energie, om minder afhankelijk te worden van de import van fossiele brandstoffen zoals olie, gas en kolen. Windenergie speelt daarin een sleutelrol, maar het afgelopen jaar kwam er slechts 4,3 procent windmolencapaciteit bij, schrijft Tagesschau. In de Wind-an-Land-Gesetz, een speciale wet die sinds 1 februari van kracht is, is vastgelegd dat deelstaten in 2032 twee procent van hun grond aan windmolens moeten besteden. Dat is nu 0,8 procent, blijkt uit cijfers van het ministerie van Economische Zaken. De verschillen tussen de deelstaten zijn groot.

Deelstaten hebben met de wet de mogelijkheid zelf te bepalen waar er windmolens komen, en welke afstandsregels ze hanteren, mits ze de landelijke doelen halen. Om de processen te versnellen, heeft de bondsregering plannings- en vergunningsprocedures makkelijker gemaakt. 

Duitsland telt nu meer dan 28.000 windmolens op land, die gezamenlijk ongeveer 58 gigawatt elektriciteit opleveren. Het doel van de regering is om in 2030 115 gigawatt op te brengen uit windenergie. Lees meer bij Tagesschau en Bundesregierung.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger