Duitslandweb logo Duitslandweb

'Tennet remt Duitse energietransitie'

Kort nieuws - 1 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Nederlandse staatsbedrijf Tennet heeft in 2010 een deel van het Duitse elektriciteitsnetwerk gekocht en er vervolgens veel te weinig in geïnvesteerd. Nu wil de Duitse staat het terugkopen om de benodigde investeringen te kunnen doen. Dat blijkt uit onderzoek van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico samen met de Noord-Duitse omroep NDR, de Groene Amsterdammer en dagblad Trouw. 

"In de afgelopen dertien jaar heeft Nederland het bedrijf diep in de schulden gestoken waardoor er niet genoeg geld meer is om alle windparken aan te sluiten en stroomnetten te versterken", schrijft Investico. 

Econome Claudia Kemfert van het Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung uit bij NDR harde kritiek: Nederland heeft volgens haar alleen geld uit het Duitse deel van het bedrijf getrokken en niet voldoende geïnvesteerd. De Nederlandse regering wilde niet dat Nederlands belastinggeld zou worden gebruikt om het Duitse net uit te bouwen. Dus moest de Duitse tak zich in de schulden steken. Volgens de journalisten heeft Tennet in Duitsland slechts eenvijfde van de tot 2022 geplande uitbreidingen van het net uitgevoerd. Lees meer bij NDR en Investico

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duitsland als vluchtheuvel

Duitsland als vluchtheuvel

Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Dweilen met de kraan open

Dweilen met de kraan open

De Duitse regering wil snel meer duurzame verwarmingsinstallaties. Maar ze heeft geen sluitende strategie, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Terwijl buurlanden als Nederland en Polen plannen maken voor nieuwe kerncentrales, is het in Duitsland vanaf zaterdag gedaan met kernenergie.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger