Duitslandweb logo Duitslandweb

Habeck: 'Zeitenwende' in energiepolitiek

Kort nieuws - 7 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De bondsregering heeft woensdag het 'Paaspakket' met wetgeving voor een snellere overgang naar duurzame energie gepresenteerd. In 2030 moet 80 procent van de stroomvoorziening in Duitsland met duurzame energie worden opgewekt.

Minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck (Bündnis 90/Die Grünen) sprak woensdag van een 'Zeitenwende' in de Duitse energiepolitiek. Hij refereerde daarmee aan de 'Zeitenwende' (ommekeer) die kanselier Scholz eerder had aangekondigd in de buitenland- en defensiepolitiek. (Duitsland gaat 100 miljard investeren in defensie en levert toch wapens aan Oekraïne). De klimaatminister wees er op dat de oorlog in Oekraïne duidelijk maakt dat overstappen op duurzame energie niet alleen belangrijk is om het klimaat te beschermen maar ook cruciaal is voor het Duitse veiligheidsbeleid. Het doel is eerst de afhankelijkheid van Russische energie te stoppen en daarna van fossiele energie in het algemeen, legde hij uit. 

Habeck had begin dit jaar al aangekondigd dat hij dit jaar twee grote pakketten met maatregelen voorlegt om de energievoorziening in Duitsland duurzamer te maken. In 2030 moet 80 procent van de stroomvoorziening in Duitsland met duurzame energie worden opgewekt, in 2035 moet dat nagenoeg 100 procent zijn. Momenteel komt ongeveer 42 procent van de Duitse stroom voort uit duurzame energiebronnen. Het 'Paaspakket' moet vooral regelen dat procedures simpeler en sneller worden. Het gebruik van duurzame energie wordt uitgeroepen tot zwaarwegend publiek belang, waardoor andere belangen ondergeschikt worden. Dat beperkt de bezwaarprocedures die nu veel tijd en geld kosten.

Het pakket wordt nu voorgelegd aan de Bondsdag. Regeringspartij FDP heeft al laten weten dat het nog aanpassingen wil zien voordat het instemt met de maatregelen.

De doelen die Habeck wil bereiken heeft hij begint dit jaar al toegelicht:  Tot 2030 moet Duitsland op het land windmolens met een capaciteit van 115 gigawatt hebben, dat is nu nog 56,13 gigawatt. Op zee zijn windmolens met een capaciteit van 30 gigawatt gepland, ten opzichte van 7,8 gigawatt nu. Twee procent van het Duitse landoppervlak moet voor windmolenparken worden gereserveerd. Daarnaast moet de capaciteit van zonnepanelen tot 2030 stijgen naar 215 gigawatt, nu is dat nog 59 gigawatt.

De heffing waarmee Duitsland jarenlang de overgang naar duurzame energie heeft gefinancierd, de EEG-Umlage, wordt vervroegd afgeschaft. In juli komt deze heffing van 3,7 cent op iedere kilowattuur elektriciteit te vervallen. Lees meer bij Tagesspiegel.de

Lees meer over de Duitse energievoorziening in het Factsheet: Energie in Duitsland

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Drieluik Duitse energietransitie

Drieluik Duitse energietransitie

Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.


Lees meer

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

In het Roergebied wordt nog bruinkool gewonnen. Hoe past dat in de energietransitie?


Lees meer

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg wil de uitstoot door het autoverkeer terugdringen.


Lees meer

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

Hebben alle Duitsers straks een warmtepomp om hun huis te verwarmen?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger