Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse coalitie eens over flinke uitbreiding duurzame energie

Kort nieuws - 5 juli 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdagfracties van regeringspartijen SPD, Groenen en FDP zijn het er over eens geworden dat het aandeel duurzame energie flink moet worden uitgebreid. Nieuwe wetten moeten voor een klimaatneutrale elektriciteitsvoorziening gaan zorgen. 

De meningsverschillen die er nog waren over het 'Paaspakket', de klimaatplannen van minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck (Groenen) uit april, hebben de regeringsfracties uit de weg geruimd. 

Zo wordt de heffing waarmee Duitsland jarenlang de overgang naar duurzame energie heeft gefinancierd, de EEG-Umlage, definitief afgeschaft. Deze heffing van 3,7 cent op iedere kilowattuur elektriciteit was al per 1 juli komen te vervallen.

De fracties hebben verder besloten dat de deelstaten gemiddeld 2 procent van hun landoppervlakte moeten gebruiken voor windenergie, het zogenoemde Wind-an-Land-Gesetz (de wind-op-land-wet). Voor kleinere deelstaten valt dat percentage iets lager uit, voor grotere iets hoger. Het doel van 2 procent is voor Duitsland als geheel in het regeerakkoord opgenomen, maar eerder deze week bleek uit onderzoek van publieke omroep SWR dat de uitbreiding van windenergie te traag gaat. Vooral Beieren en Saksen blijven flink achter.

De energiemaatregelen moeten nog deze week door de Bondsdag worden goedgekeurd, zodat ze snel kunnen worden ingevoerd. Lees meer bij Tageschau en n-tv

Hoewel het aandeel duurzame energie achterblijft bij de in Duitsland gestelde doelen, stijgt het percentage van de stroomproductie dat uit duurzame bronnen wordt gewekt wel. In de eerste helft van 2022 was dat 49 procent. Dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de belangenorganisatie van de stroom- en energiebranche BDEW en van onderzoeksinstituut ZSW in Stuttgart. Over acht jaar moet 80 procent van de stroomproductie uit duurzame bronnen komen.

Belangrijkste oorzaak voor het toegenomen stroomverbruik uit duurzame bronnen zijn de goede opbrengsten van wind- en zonne-energie in de afgelopen maanden. Windmolens op het land zorgen in de eerste helft van 2022 voor 21 procent van de Duitse elektriciteitsopwekking en zonnepanelen voor 12 procent. In dezelfde periode vorig jaar was dat respectievelijk 17 en 10 procent. Lees meer bij Tageschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Drieluik Duitse energietransitie

Drieluik Duitse energietransitie

Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.


Lees meer

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

In het Roergebied wordt nog bruinkool gewonnen. Hoe past dat in de energietransitie?


Lees meer

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg wil de uitstoot door het autoverkeer terugdringen.


Lees meer

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

Hebben alle Duitsers straks een warmtepomp om hun huis te verwarmen?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger