Duitslandweb logo Duitslandweb

Uitbreiding windenergie in Duitsland gaat te traag

Kort nieuws - 4 juli 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het aantal vergunningen voor de bouw van windmolens in Duitsland daalt. In de eerste zes maanden van dit jaar werden minder vergunningen afgegeven dan in dezelfde periode vorig jaar. Om de Duitse klimaatdoelen te kunnen halen, moeten juist veel meer windmolens worden gebouwd.

In Duitsland werden in de eerste helft van 2022 in totaal 311 vergunningen voor de bouw van windmolens verstrekt. In de eerste helft van 2021 waren dat er 321. Dat blijkt uit onderzoek van de regionale omroep SWR. Om de Duitse klimaatdoelen te halen, moeten jaarlijks 1500 tot 2000 windmolens worden gebouwd.

De verschillen tussen de deelstaten zijn groot. Zo gaf Noordrijn-Westfalen toestemming voor de bouw van 79 windmolens, Sleeswijk-Holstein 61 en Nedersaksen 57. In Beieren waren het er slechts 4 en in Saksen 2. De uitbreiding van het aantal windmolens is een belangrijk punt in het regeerakkoord dat SPD, Groenen en FDP vorig jaar sloten. Maar dat heeft tot nu toe niet tot een boost van windenergie geleid. Er is zelfs sprake van een daling, constateert brancheorganisatie Wirtschaftsverband Windkraftwerke e.V. (WVW) teleurgesteld.

Beieren geeft op navraag van SWR aan dat de uitbreiding van windenergie onder meer tegenvalt vanwege "acceptatieproblemen bij de bevolking". Ook zijn weinig gemeenten bereid af te wijken van de in Beieren geldende 10H-Abstandsregel, die bepaalt dat de afstand tussen een windmolen en woonhuizen minstens 10 keer de hoogte van de windmolen moet zijn. Natuur- en milieu-organisatie BUND hoopt dat nieuwe nationaal geldende energiewetten een einde maken aan de uitzonderingsregels in Beieren.  

Saksen meldt aan SWR een taskforce te hebben opgericht die gaat kijken waar windmolens kunnen worden gebouwd en hoe vergunningen sneller kunnen worden verleend.

In het Duitse regeerakkoord staat onder meer dat in totaal 2 procent van het landoppervlak in Duitsland moet worden gebruikt voor windenergie. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat laat aan SWR weten dat de bondsregering de deelstaten verplicht gaat opleggen hoeveel gebied zij daarvoor bereid moeten stellen. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

De Duitse overheid springt bij met maatregelen om de energiekosten te drukken. Een overzicht.


Lees meer

Politieke sensatie: Scholz beslist over kerncentrales

Politieke sensatie: Scholz beslist over kerncentrales

Scholz zegt 'Basta!' en beslecht het conflict tussen Lindner en Habeck over kerncentrales.


Lees meer

'Streckbetrieb' voor kerncentrales én de Groenen

'Streckbetrieb' voor kerncentrales én de Groenen

In de discussie over het openhouden van de laatste Duitse kerncentrales kreeg een nieuw begrip een hoofdrol: Streckbetrieb.


Lees meer

Lichten gaan uit om gas te besparen

Lichten gaan uit om gas te besparen

Met vereende krachten hoopt de Duitse regering 20 procent gas te besparen deze winter.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger