
Aandeel kolen in Duitse stroomopwekking gestegen
Kort nieuws - 9 maart 2023 - Auteur: Redactie DuitslandwebDuitsland is voor de opwekking van elektriciteit door de energiecrisis afhankelijker geworden van kolen: 33,3 procent van de in Duitsland opgewekte stroom kwam in 2022 uit kolencentrales. Dat is 8,4 procent meer dan in 2021.
Na kolen was windenergie vorig jaar de belangrijkste energiebron: het aandeel windenergie in de stroomproductie was 24,1 procent, 9,4 procent meer dan in 2021. Het aandeel zonne-energie nam met bijna een vijfde toe naar 10,6 procent. Daarmee stijgt ook het percentage duurzame bronnen in de energiemix. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse centraal bureau voor de statistiek.
In totaal was in 2022 meer dan de helft van de opgewekte elektriciteit, 53,7 procent, afkomstig uit conventionele energiebronnen als kolen, aardgas en kernenergie. Dat er extra kolen werden gebruikt, komt omdat de kolencentrales als compensatie moesten dienen voor het verminderde aandeel kernenergie en aardgas in de energiemix. Duitsland sluit dit jaar de laatste kerncentrales en door de oorlog in Oekraïne besloot Duitsland niet langer meer gas uit Rusland te importeren. Het aandeel aardgas in de elektriciteitsopwekking daalde vorig jaar met 11,3 procent. Lees meer bij Tagesschau
Lees meer over 'Energie':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet
Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.

Dweilen met de kraan open
De Duitse regering wil snel meer duurzame verwarmingsinstallaties. Maar ze heeft geen sluitende strategie, schrijft econoom Carsten Brzeski.

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag
Terwijl buurlanden als Nederland en Polen plannen maken voor nieuwe kerncentrales, is het in Duitsland vanaf zaterdag gedaan met kernenergie.

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis
De Duitse overheid springt bij met maatregelen om de energiekosten te drukken. Een overzicht.
Reacties
Geen reacties aanwezig