Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse sportminister uit kritiek op WK voetbal in Qatar

Kort nieuws - 27 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister van Binnenlandse Zaken en Sport Nancy Faeser (SPD) heeft het WK voetbal in Qatar kort voor het begin van het toernooi bekritiseerd. Ze reist volgende week naar het emiraat om zich te laten informeren over de mensenrechten daar. Het WK ligt in Duitsland nog gevoeliger dan in Nederland omdat de Duitse regering sinds het begin van de oorlog in Oekraïne de banden met Qatar flink heeft aangehaald.

Dat het WK voetbal aan Qatar is toegekend, is voor de bondsregering heel moeilijk, aldus Faeser in een ARD-tv-programma dat donderdagavond wordt uitgezonden. Ze vindt dat er betere criteria moeten gelden voor de toekenning van grote sportevenementen aan een land, zoals de mensenrechtensituatie en duurzaamheidsprincipes. Er is veel kritiek op het feit dat de FIFA Qatar het WK voetbal laat organiseren. Er zijn duizenden doden gevallen bij de bouw van de stadions, vrouwen en homo's hebben er minder rechten en migranten worden er uitgebuit, luidt die kritiek. 

Faeser reist volgende week samen met de voorzitter van de Duitse voetbalbond DFB Bernd Neuendorf naar Qatar om te kijken hoe het evoor staat met de mensenrechten en of er na alle kritiek vooruitgang is geboekt. Afhankelijk van wat ze daar ziet en hoort, beslist ze of ze de WK-wedstrijden gaat bekijken, zegt ze bij de ARD. Het WK begint op 20 november.

DFB-voorzitter Neuendorf heeft zich eerder tegen een boycot van het WK in Qatar uitgesproken. Tijdens het toernooi moet het om de sport gaan, maar de DFB moet ook stelling nemen als het gaat om de maatschappelijke en politieke verhoudingen in Qatar, zei hij woensdag op de regionale zender SWR. Neuendorf pleit er onder meer voor dat de FIFA schadevergoedingen betaalt aan de nabestaanden van mensen die bij de bouw van de stadions zijn omgekomen. Lees meer bij Tagesschau

Levering van LNG

Net als in Nederland is er in Duitsland veel discussie over het WK in Qatar. Voor Duitsland ligt de situatie nog ingewikkelder. De bondsregering heeft sinds de oorlog in Oekraïne de banden met het emiraat flink aangehaald en gelobbied voor de levering van vloeibaar gas LNG, als vervanging voor het weggevallen gas uit Rusland. Kanselier Olaf Scholz was in september nog in Qatar,  toen wenste hij het land "veel succes met zijn rol als gastheer bij het allereerste WK in de regio". 

Op de vraag of Scholz zelf naar het WK in Qatar gaat, gaf de kanselier in september in Doha een ontwijkend antwoord: "De vraag hoe we erheen gaan, wordt vanzelfsprekend tijdig besloten. Maar het zal in ieder geval zo zijn dat er iemand bij is." Volgens Duitse media heeft Qatar president Frank-Walter Steinmeier, kanselier Scholz en minister van Economische Zaken Robert Habeck - de Duitse politici die het emiraat de afgelopen maanden hebben bezocht - nadrukkelijk uitgenodigd. En de bondsregering zou de relaties met Qatar niet willen schaden door nu met veel ophef aan te kondigen het WK niet te bezoeken, citeerde Deutschlandfunk begin deze maand een Duitse journalist die met Scholz naar Doha was gereisd. Lees meer bij Deutschlandfunk (2-10-2022)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Nederlandse atlete trainde in doping-staat DDR

Nederlandse atlete trainde in doping-staat DDR

Kogelstootster Els van Noorduijn trainde in de jaren 60 in de DDR. Dat het regime toen zijn dopingssysteem opbouwde, hoorde ze pas veel later.


Lees meer

EK 2024: Duitse voetbalwoorden

EK 2024: Duitse voetbalwoorden

Wil je het Duitse EK-nieuws en de commentatoren volgen? Hier de opvallendste Duitse voetbalwoorden.


Lees meer

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger