Duitslandweb logo Duitslandweb

WK Qatar: Protest Rewe en ZDF-journaliste tegen FIFA

Kort nieuws - 22 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

ZDF-voetbalverslaggeefster Claudia Neumann heeft een statement gemaakt tegen het verbod op de OneLove-band op het WK voetbal in Qatar. Zij deed haar verslag van de wedstrijd VS-Wales in een regenboogshirt en -armband. De FIFA had voor de spelers een sanctie op het dragen van de band gezet. Voor supermarktketen Rewe is dat aanleiding de samenwerking met de FIFA en de Duitse voetbalbond DFB stop te zetten.

Claudia Neumann wilde "een statement voor diversiteit en tolerantie maken”, zei ze tijdens de wedstrijd. De OneLove-band is een Nederlands initiatief dat stelling neemt tegen homofobie, antisemitisme, racisme en voor mensenrechten. De FIFA heeft het dragen van de armband tijdens het WK voor spelers verboden, op straffe van een gele kaart. Maandag werd bekend dat de Duitse keeper en aanvoerder Manuel Neuer de band daarom woensdag tijdens de eerste Duitse wedstrijd tegen Japan niet zal dragen.

Neumann was maandag niet de enige journaliste die een statement maakte tegen het verbod op de band. Ook de Amerikaanse journalist Grant Wahl wilde verslag doen in een regenboogshirt, maar moest zich van Qatarese autoriteiten omkleden. BBC-presentatrice Alex Scott droeg de OneLove-band tijdens haar verslag van de wedstrijd Engeland-Iran. 

Supermarktketen REWE heeft dinsdag aangekondigd dat het de samenwerking met de FIFA en de Duitse voetbalbond DFB heeft stopgezet vanwege het verbod op de armband. REWE was reclamesponsor van het toernooi, maar volgens CEO Lionel Souque wil de onderneming zich distantiëren van de houding van de FIFA en de uitlatingen van voorzitter Gianni Infantino. Rewe doet daarom afstand van de rechten op reclame-uitingen tijdens dit WK. Bij de supermarkt konden klanten sparen voor een WK-stickeralbum, dat krijgen ze nu gratis. Lees meer bij Tagesschau en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Sport':

EK 2024: Duitse voetbalwoorden

EK 2024: Duitse voetbalwoorden

Wil je het Duitse EK-nieuws en de commentatoren volgen? Hier de opvallendste Duitse voetbalwoorden.


Lees meer

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Sportminister Faeser reisde naar Qatar en kreeg 'veiligheidsgaranties' voor de WK-fans. Zelf gaat ze nu ook.


Lees meer

50 jaar geleden: Terreur bij Spelen in München

50 jaar geleden: Terreur bij Spelen in München

De 'vrolijke' Olympische Spelen van 1972 werden wreed verstoord door een bloedige gijzeling


Lees meer

Engeland-Duitsland: Knielen en nauwelijks Duitse fans

Engeland-Duitsland: Knielen en nauwelijks Duitse fans

De achtste finale in Londen wordt gespeeld zonder supporters uit Duitsland, maar met doellijntechnologie


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger