Duitslandweb logo Duitslandweb

Baerbock en Blinken waarschuwen Rusland

Kort nieuws - 20 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) en haar Amerikaanse collega Antony Blinken hebben Rusland gewaarschuwd af te zien van verdere escalatie van het Oekraïne-conflict.

Elke nieuwe vorm van agressie zal duidelijke consequenties hebben, ook als dat economische gevolgen voor Duitsland of Europa zelf heeft, zei Baerbock tijdens een gezamenlijke persconferentie met Blinken in Berlijn. 

Het gaat in het Oekraïne-conflict "om niets minder dan het behoud van de Europese vredesorde", aldus Baerbock. Berlijn en Washington zijn het met elkaar eens dat de crisis alleen kan worden opgelost via de politieke route en met dialoog, zei de Duitse minister. Maar Rusland spreekt met zijn gedrag - onder meer met de Russische troepen aan de grens met Oekraïne - helaas "een andere taal", constateerde ze.   

Blinken benadrukte dat de VS en de Europese bondgenoten samen optrekken tegen Russische agressie. Hij verweet Rusland de Westerse bondgenoten tegen elkaar uit te willen spelen. Ook de Amerikaanse minister sprak van harde consequenties in het geval dat Rusland Oekraïne zou binnenvallen. 

Blinken is vandaag in Berlijn en heeft morgen een ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov in Geneve. Baerbock sprak dinsdag in Moskou met Lavrov. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger