Duitslandweb logo Duitslandweb

Baerbock in VS: contacten aanknopen voor na 2024

Kort nieuws - 14 september 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) is voor een bezoek van bijna twee weken in de VS. Ze bezocht woensdag Texas en wil de komende dagen in Washington gesprekken voeren met Democratische en Republikeinse Congresleden. Duitsland wil op een mogelijke wisseling van de wacht bij de Amerikaanse verkiezingen van 2024 voorbereid zijn en anders dan in 2016 goede contacten hebben met een eventuele Republikeinse regering. 

In Texas bezocht Baerbock gevechtspiloten van de Duitse luchtmacht die in de VS worden opgeleid. Ook piloten uit andere NAVO-landen worden in Texas getraind. Deze gezamenlijke opleiding vormt de basis voor de manier waarop de NAVO het luchtruim aan haar oostgrens kan beschermen, aldus de Duitse minister.

Vandaag reist Baerbock door naar Washington. Daar spreekt ze onder meer met Mitch McConnell, minderheidsleider in de Senaat en een van de meest invloedrijke Republikeinen. Ze wil zowel met Democratische als met Republikeinse afgevaardigden spreken over "hoe we de steun aan Oekraïne niet alleen in de komende maanden maar ook in de komende jaren samen verder kunnen voortzetten".  

Met haar Amerikaanse ambtgenoot Antony Blinken spreekt Baerbock ook over Oekraïne, en over China en klimaatbeleid. Dit mede in verband met de VN-vergadering volgende week in New York, waar Baerbock en kanselier Scholz (SPD) aan deelnemen.

Baerbock wil de komende twee weken tijdens haar bezoek een beeld krijgen van de politieke stemming in het land, voorafgaand aan de verkiezingen van volgend jaar. De Duitse regering maakt zich zorgen over een eventuele terugkeer van Donald Trump als president. Dat is het momenteel het belangrijkste onderwerp van gesprek tussen Duitse en Amerikaanse diplomaten, schrijft het Handelsblatt.

Nog steeds wordt in Berlijnse regeringskringen met betrekking tot de winst van Trump in 2016 gesproken over een Stunde Null (uur nul), omdat de Amerikaans-Duitse betrekkingen toen flink beschadigd raakten. Daarom bereiden Duitse diplomaten en regeringsvertegenwoordigers zich nu achter de schermen voor op een mogelijke tweede Stunde Null, meldt het Handelsblatt. Destijds overrompelde Trumps winst de bondsregering en bleek niemand goede contacten met hem of zijn adviseurs te hebben. Daarom is nu de strategie om op zoveel mogelijk niveaus contacten te leggen. Ook in Texas heeft Baerbock met Republikeinen gesproken. Lees meer bij Tagesspiegel en Handelsblatt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger