Duitslandweb logo Duitslandweb

Baerbock spreekt duidelijke taal in China

Kort nieuws - 14 april 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock heeft in een persconferentie met haar Chinese ambtgenoot Qin Gang een aantal gevoelige thema's aangesneden. Ze riep China op geen wapens te leveren aan Rusland en ook geen dual-use goederen, die zowel civiel als militair gebruikt kunnen worden.

Ook wierp Baerbock de vraag op waarom China de 'aggressor Rusland' nog niet heeft opgeroepen om de oorlog te beëindigen. Geen land heeft zoveel invloed op China als Rusland, aldus Baerbock. Ze wees minister Gang er op dat China als permanent lid van de VN-veiligheidsraad een verantwoordelijkheid heeft in de kwestie. Minister Gang zei daarop dat China geen olie op het vuur wil gooien in het conflict.

Baerbock sprak ook over de kwestie-Taiwan. Hoewel Duitsland Taiwan niet erkent als souvereine staat, riep Baerbock China op het conflict op vreedzame wijze op te lossen. Verder sprak Baerbock haar zorgen uit over de mensenrechtensituatie in het land. Ze verwees ook naar het rapport van de VN-mensenrechtencommissaris over de situatie van de Oeigoerse minderheid. 

"Wat China het minste nodig heeft, is een leermeester uit het Westen", zei Gang vervolgens. Ieder land heeft volgens hem eigen omstandigheden en een eigen culturele en historische achtergrond. Er zijn geen universele standaarden in de wereld, zei hij. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger