Schröder wil meer vrijheid in biotechnologie
Nieuws
Achtergrond - 14 juni 2005
(14 juni 2005) Bondskanselier Gerhard Schröder zal vanmiddag aan de universiteit van Göttingen een pleidooi houden voor de flexibilisering van de wet op stamcellenonderzoek. Volgens Schröder zal Duitsland op het gebied van onderzoek in de bio- en gentechniek door de strenge Duitse wetgeving achteropraken ten opzichte van andere landen.
Schröder krijgt vanmiddag een eredoctoraat uitgereikt aan de Universiteit van Göttingen en zal daar volgens informatie van online-redactie van weekblad Der Spiegel een pleidooi houden voor meer vrijheden in het stamcellenonderzoek. "We mogen ons in de bio- en gentechniek niet van de vooruitgang in het internationale onderzoek loskoppelen", aldus de kanselier, "anders wordt Duitsland van de discussie over het gebruik en de controle van procedures uitgesloten." Schröder wil een "cultuur van vrijheid, een cultuur van onderzoek zonder ketenen, maar niet zonder grenzen." Het is volgens hem logisch dat de huidige wetgeving gezien nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen moet worden aangepast. Een wetswijziging voor de verkiezingen in september is echter niet waarschijnlijk.
De wet op stamcellenonderzoek is na een lange discussie in 2002 aangenomen en verbiedt onder andere het klonen voor therapeutische doeleinden. Er mag alleen onderzoek worden gedaan met stamcellen die voor 1 januari 2002 zijn geïmporteerd. Het creëren van embryo's voor onderzoek is verboden. Met deze wet heeft Duitsland zich in internationaal opzicht aan de kant van de restrictieve landen geplaatst, aldus Schröder. Onlangs hebben wetenschappers uit Groot-Brittannië en Zuid-Korea vooruitgang geboekt bij het klonen van mensen. In Duitsland is dat niet mogelijk. Minister Wolfgang Clement van Economische Zaken sprak zich al eerder uit voor een flexibilisering van de Duitse regels. Gisteren sprak hij in Berlijn over een "zelf-blokkade" op dit gebied, die Duitse farmaceutische bedrijven als Schering ertoe brengt het stamcellenonderzoek naar Japan te verplaatsen. "Dat zijn vijfhonderd tot zeshonderd topbanen, die voor Duitsland verloren gaan", aldus Clement.
Schröder stond overigens zelf aan de wieg van de huidige Duitse wetgeving over biotechnologie. In december 2000 sprak hij zich uit tegen klonen voor therapeutische doeleinden, hetgeen hij nog eens herhaalde tijdens de verkiezingscampagne in 2002. In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is dit wel toegestaan. Sinds 2003 pleit ook Schröder echter voor uitzonderingen in de wetgeving. Maar zelfs in zijn eigen partij de SPD zijn maar weinig voorstanders te vinden voor flexibilisering van de regels voor bio- en gentechniek.
Schröder krijgt vanmiddag in Göttingen zijn eerste Duitse eredoctoraat uitgereikt. Eerder ontving hij eredoctoraten in Sint Petersburg en Shanghai.
ZDF Heute
Neuer Kurs in der Biotechnologie?
Spiegel Online
Schröder fordert Forschung ohne Fesseln
Die Welt
Plädoyer für mehr Freiheiten in der Stammzellenforschung
Reacties
Geen reacties aanwezig