Poetin bezoekt Schröder
Nieuws

Achtergrond - 8 september 2005

(8 september 2005) De Russische president Poetin brengt vandaag een bliksembezoek aan Berlijn, waar hij samen met kanselier Schröder de ondertekening van het contract voor de bouw van een pijpleiding door de Oostzee, zal bijwonen. De gasleiding zal vanaf 2010 Duitsland en West-Europa van Russisch aardgas voorzien.

De noodzaak voor de bouw van de nieuwe, derde gasleiding is in Duitsland onomstreden. De Duitse gasreserves, die op dit moment nog een vijfde van het Duitse verbruik dekken, raken langzaam uitgeput. De vraag stijgt jaarlijks met 3 procent en ook de velden in Nederland en Noorwegen kunnen de Duitse vraag niet meer aan.

Om de Duitse gasvoorziening in de toekomst zeker te stellen heeft Schröder een strategisch partnerschap met Poetin gesloten. Rusland zal, na de bouw van de leiding, een derde van de Duitse gasvoorziening op zich nemen. De nieuwe pijpleiding zal door de Duitse bedrijven E.ON en BASF, in samenwerking met het Russische Gasprom worden gebouwd. Naast het sluiten van leverantiecontracten hebben beide presidenten deelnemende bedrijven aangespoord om verdere samenwerking aan te gaan. De laatste jaren hebben veel Duitse bedrijven kunnen profiteren van Schröders stimulans voor samenwerking met Rusland.

Poetin, een goede vriend van kanselier Schröder, heeft verklaard zich niet te willen mengen in de Duitse verkiezingsstrijd. Om deze reden zal de Russische president later op de dag ook een gesprek met Angela Merkel voeren over de toekomstige relatie tussen beide landen. Merkel verklaarde eerder geen voorstander te zijn van de as Berlijn-Moskou. Bedrijven uit Rusland zien daarom het eventuele kanseliersschap van Merkel met lede ogen aan, aldus de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Wolfgang Gerhardt, fractievoorzitter van de FDP en mogelijk minister van Buitenlandse Zaken in een CDU-FDP coalitie, eiste van Schröder dat hij de Russische president zou wijzen op de mensenrechtensituatie in zijn land. Hij verklaarde tegenover persbureau dpa dat de bondsregering al eerder Rusland aan had moeten spreken op het omstreden proces tegen oliemagnaat Michail Chodorkowski.

FAZ.NET
Abschiedsparty mit Putin

Die Welt
Gaspipeline-Vertrag: Putin trifft sich mit Schröder

ZDF.Heute.de
Kanzler: Russland auf dem demokratischen Weg

Tagesschau.de
“Deutschland macht sich abhängig” 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger