Crisis bij Duitslands grootste warenhuis Karstadt
Nieuws

Achtergrond - 29 september 2004

(29 september 2004) KarstadtQuelle, het grootste warenhuis- en postorderbedrijf van Europa, wil 77 van zijn 181 filialen sluiten of verkopen. Hiermee dreigt één van Duitslands meest traditionele handelsbedrijven ten onder te gaan. De vakbond Ver.di vindt dat Karstadt nog best te redden is en kondigt acties aan.

Het gaat al jaren steeds slechter met Karstadt. Het uit Essen afkomstige bedrijf maakte deze zomer een verlies van 298 miljoen euro bekend, zes keer zo hoog als vorig jaar. De omzet is met 6 procent gedaald, terwijl er op 3 procent gerekend was. De in mei ontslagen directeur Urban gaf als oorzaak de terughoudendheid van de consumenten aan, maar concurrenten als Galeria Kaufhof hadden daar onder dezelfde omstandigheden veel minder last van. De huidige directie, onder leiding van directeur Christoph Achenbach, wil zich concentreren op de winstgevende Karstadtfilialen en op de postorderbedrijven. Desondanks zullen de bekendste Duitse postorderbedrijven Quelle en Neckermann volgend jaar geen catalogus uitbrengen.

Volgens vakbond Ver.di is het probleem slecht beleid. Op de omzetdalingen wordt gereageerd met kostenbesparingen in plaats van met nieuwe concepten, aldus Franziska Wiethold van Ver.di. "Karstadt moet meer kwaliteit bieden in plaats van, zoals voorheen, met goedkope aanbieders concurreren. Het bedrijf moet goed advies en goede service bieden. Dat gaat niet als je personeel ontslaat." Ver.di gaat er vanuit dat één op de drie van de honderdduizend personeelsleden zal worden ontslagen. Bij de postorderbedrijven Neckermann en Quelle gaat men uit van in ieder geval duizend ontslagen, duizend andere arbeidsplaatsen wil men outsourcen.

Het personeel wordt vandaag door door de vakbond ingelicht over de maatregelen. De meeste Karstadt-filialen zullen daarom vandaag een groot deel van de dag hun deuren gesloten houden.

Süddeutsche Zeitung
Verdi mobilisiert gegen "Kahlschlag"
Nach 100 Tagen kam die Wende

Die Welt
KarstadtQuelle: Verdi kämpft gegen den Sparkurs
Stichwort: KarstadtQuelle

Der Spiegel
Gewerkschaften machen gegen Sparkurs mobil
Finale für ein Stück alter Bundesrepublik

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger