Verwoestende brand in oude bibliotheek
Nieuws

Achtergrond - 3 september 2004

(3 september 2004) In Weimar heeft gisterenavond een hevige brand een deel van de Anna-Amaliabibliotheek in as gelegd. In de bibliotheek waren bijna een miljoen zeer kostbare oude boeken opgeslagen. Ongeveer dertigduizend banden gingen verloren en veertigduizend werden zwaar beschadigd.

Rond 20:30 uur brak gisteravond brand uit in het dakgewelf van de bibliotheek in Weimar. Tweehonderd brandweerlieden hadden vervolgens twee uur nodig om de uitslaande brand meester te worden. De dakconstructie en de pronkzaal in rococostijl van het meer dan vierhonderd jaar oude 'groene slot', waarin de bibliotheek gehuisvest is, brandden totaal uit. Hoewel de inzet van de brandweer verhinderde dat het gebouw instortte, kon niet voorkomen worden dat dertigduizend boeken uit de bijbel- en reformatiecollectie in de vlammenzee verloren gingen. Hiernaast leden naar schatting veertigduizend werken ernstige rook- of waterschade. Medewerkers konden met behulp van een menselijke ketting nog enkele duizenden boeken uit de pronkzaal redden, waaronder een Lutherbijbel uit 1534. Er vielen bij de brand geen gewonden. Over de oorzaak van het inferno was vanmorgen nog niets bekend.

De Anna-Amaliabibliotheek is in 1691 opgericht en huist sinds 1766 in het 'groene slot'. De bibliotheekcollectie, die door UNESCO wordt erkend als werelderfgoed, omvat rond één miljoen oude banden, waaronder de meest complete verzameling ter wereld van Goethe's Faust, eerste uitgaven van Herder en Schiller en tienduizend oude uitgaven van Shakespeare. Een deel van de collectie zal nu worden ondergebracht in een ondergronds magazijn, dat voor dit doel is gebouwd maar eigenlijk pas vanaf 2005 in gebruik zou worden genomen.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Verheerender Grossbrand in Anna-Amalia-Bibliothek

Der Spiegel
Feuer verwüstet weltberühmte Bibliothek

Süddeutsche Zeitung
Brand in historischer Anna-Amalia-Bibliothek

Die Welt
Millionenschaden bei Bücherbrand in Weimar

ZDFHeute
Brand in Anna Amalia Bibliothek
Brand in Weimar

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger