Afgebrande Anna Amalia Bibliothek weer open
Nieuws

Achtergrond - 25 oktober 2007

(25 oktober 2007) Duitslands bekendste afgebrande bibliotheek, de Anna Amalia Bibliothek in Weimar, heeft na drie jaar zijn deuren weer geopend. De collectie van de bibliotheek omvat de grootste meesterwerken uit de Duitse literatuur.

Het historische pand van de bibliotheek is voor 12,8 miljoen euro compleet gerestaureerd. De grootste schat van de bieb is de collectie, die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. De Anna Amalia Bibliothek bezit onder meer de meest complete verzameling ter wereld van Goethe's Faust, eerste uitgaven van Herder en Schiller en tienduizend oude uitgaven van Shakespeare.

Van de 62 duizend banden die tijdens de brand beschadigd raakten, zijn inmiddels 16 duizend stuks minutieus hersteld. De totale kosten voor de restauratie van de boeken worden geschat op 67 miljoen euro.

Een aanzienlijk deel van de restauratie van de bibliotheek is uit donaties gefinancierd. Na de brand – die de Anna Amalia Bibliotheek paradoxaal genoeg in één klap onder het grote publiek bekend maakte – doneerden Duisters meer dan 10 miljoen euro in een massale steunbetuiging.

De brand in 2004 werd veroorzaakt door kortsluiting, waardoor het pand bijna volledig afbrandde. Een menselijke keten slaagde erin om duizenden boeken van de vlammenzee te redden. 50 duizend boeken gingen verloren.

Maak een online rondgang door de Anna Amalia Bibliothek.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger