Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse literatuur vanaf volgend jaar gratis online
Nieuwe digtitale bibliotheek DDB onderdeel van Europeana

Achtergrond - 27 maart 2009

(27 maart 2009) Duitse literatuur en wetenschappelijke informatie voor iedereen gratis online beschikbaar: de Duitse deelstaten hebben gisteren besloten dat de Duitse digitale bibliotheek (DDB) er moet komen. De DDB gaat onderdeel uitmaken van Europeana, de Europese digitale bibliotheek.

Standbeeld Goethe in zijn geboortestad Frankfurt. Afb.: Duitsland Instituut AmsterdamVia de Deutsche Digitale Bibliothek moet iedereen voor particulier gebruik gratis toegang krijgen tot Duitse kunst, cultuur en wetenschappelijke informatie. Naast de Deutsche Nationalbibliothek, die alleen al bijna 25 miljoen documenten heeft, doen zo’n dertigduizend andere Duitse bibliotheken, musea en archieven mee.

Zo is de Staatsbibliothek Berlin al een tijdje bezig met het scannen en digitaliseren van haar boeken. Via de DDB kan iedereen aan het materiaal in de deelnemende instituten komen, zolang het voor particulier gebruik is.

Ook voor onderwijsdoeleinden kan al het materiaal, van boeken, foto’s en pamfletten, tot geluidsfragmenten en films, gratis worden gedownload. Voor commercieel gebruik moet wel worden betaald. Het pilotprogramma van de DDB gaat volgend jaar van start en duurt tot 2014.

Opbouw DDB 

Alle informatie wordt decentraal, dus bij de deelnemende instituten bewaard. De structuur van de DDB wordt wel centraal georganiseerd. De deelstaatministers van Onderwijs en Financiën hebben gisteren na het overleg van hun minister-presidenten in Berlijn de opdracht gekregen om het beheer en de financiering van de DDB vorm te geven en daarover afspraken te maken met de centrale overheid.

Voor de opbouw van de DDB betaalt de Bondsregering eenmalig 1,3 miljoen euro. Het instandhouden ervan moet jaarlijks 2,7 miljoen euro kosten. Het onderhoud van de gearchiveerde documenten is het duurst: per jaar is daar 28 miljoen euro voor nodig. Dat geld moet deels door de Duitse belastingbetaler en deels door particuliere investeerders worden betaald.

Europeana

De DDB moet onderdeel gaan uitmaken van Europeana, de Europese digitale bibliotheek die vorig najaar online ging, toen Frankrijk voorzitter was van de Europese Raad. Vooralsnog is daar volgens critici vooral veel Franse informatie te vinden.

De verschillende EU-landen zijn zelf verantwoordelijk voor hun bijdragen aan Europeana. Zo doen onder meer de British Library in Londen, het Louvre in Parijs en de Bayerische Staatsbibliothek mee aan het project.

Ook gebruikers van Europeana kunnen informatie online zetten. Die wordt echter wel eerst gecontroleerd door de makers van de site, die overigens kantoor houden in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

GoogleBooks

Ook Google digitaliseert al geruime tijd boeken en zet die bij GoogleBooks online. Maar volgens wetenschappers kan GoogleBooks het werk van de DDB en Europeana niet vervangen. Google heeft vooral economische belangen, volgens onderzoek van het wetenschappelijke Fraunhofer Institut, en maakt geen onderscheid tussen wetenschappelijke of cultureel relevante informatie en 'troep'.

“Het breed toegankelijk maken van het cultureel erfgoed is de opgave van nationale staten”, aldus de studie. Tegen GoogleBooks loopt in de VS momenteel een rechtszaak wegens inbreuk op het auteursrecht. Schrijvers eisen in een gemeenschappelijke aanklacht geld voor de digitale publicatie van hun werk.

                                                                                          ZDF Heute.de / taz.de

Zie ook:

De Bondsregering over de DDB
Website Europeana 

Afbeelding:

Duitsland Instituut Amsterdam

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Digitale samenleving':

‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'

‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'

Mischa Buiting deed als afstudeerproject onderzoek naar digitalisering in het hoger onderwijs in Nederland en Duitsland.


Lees meer

Warum, wieso: werkt Street View niet in Duitsland?

Warum, wieso: werkt Street View niet in Duitsland?

In de serie 'Warum, wieso?' zoeken we alledaagse Duitse kwesties uit. Aflevering 3: Google Street View


Lees meer

Warum, wieso: is het Duitse internet zo slecht?

Warum, wieso: is het Duitse internet zo slecht?

In de nieuwe serie 'Warum, wieso?' zoeken we alledaagse Duitse kwesties uit. Aflevering 1: Het slechte internet


Lees meer

Digitaal wordt (een beetje) normaal

Digitaal wordt (een beetje) normaal

De coronacrisis zorgt voor 'veranderdruk' in digibeet Duitsland. Gaat de digitalisering nu tòch een tandje sneller?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger