'Elterngeld' voor hoog opgeleide vrouwen
Nieuws

Achtergrond - 7 september 2004

(7 september 2004) De plannen van de Duitse minister voor Familie Renate Schmidt (SPD) en Bondskanselier Schröder om hoog opgeleide vrouwen meer kinderbijslag te uit te keren, heeft tot veel kritiek binnen de eigen partij geleid. Schmidt en Schröder denken met de maatregel academisch opgeleide vrouwen te kunnen stimuleren meer kinderen te krijgen. In Duitsland blijft 44 procent van deze vrouwen kinderloos.

Schröder noemt het een "gevaarlijke terughoudendheid" die in Duitsland bij het stichten van een gezin heerst. In Duitsland blijven meer academici kinderloos dan in andere Europese landen. Naar Zweeds voorbeeld wil minister Schmidt nu goed verdienende ouders meer geld betalen als ze een kind krijgen dan minder goed verdienende ouders. Dit Elterngeld compenseert het verlies aan inkomsten die de vrouw zou hebben gehad als ze was blijven werken. Daarbij wil Schmidt het Elterngeld een jaar lang betalen, om de jonge moeders te dwingen weer snel aan het werk te gaan. Nu maken vrouwen na de geboorte van hun kind meestal de volle drie jaar gebruik van de financiële ondersteuning die de Duitse overheid biedt en blijven dus drie jaar thuis. Na die tijd is het voor veel vrouwen lastig om weer een baan op hun oude niveau te vinden. Het Elterngeld-model heeft volgens Schröder en Schmidt in Zweden tot goede resultaten geleid.

Er bestaat echter veel kritiek op de plannen. Minister Otto Schily (SPD) van Binnenlandse Zaken en Hans Eichel (SPD) van Financiën betwijfelen dat vrouwen meer kinderen zullen krijgen als ze meer geld krijgen. Volgens de voorzitter van de commissie voor familiezaken in het Duitse parlement, Kerstin Griese, is de enige oplossing die ertoe kan bijdragen dat hoog opgeleide vrouwen kinderen krijgen, ervoor te zorgen dat er betere kinderopvang komt. Enkele SPD-fractieleden vinden bovendien dat sociaal zwakkeren niet mogen worden benadeeld.

Uit onderzoek is gebleken dat 80 procent van de Duitse jongeren kinderen wil. Ook is 95 procent van de Duitse vrouwen bereid meer geld voor kinderopvang te betalen. In Duitsland heeft elk kind vanaf het derde jaar recht op een plaats in een crèche, maar die crèches zijn alleen 's morgens open. In andere Europese landen krijgen hoog opgeleide vrouwen meer kinderen dan in Duitsland. In Frankrijk wordt veel geld in kinderopvangplaatsen geïnvesteerd, in Nederland zijn veel meer mogelijkheden om flexibel te werken. Dat maakt het voor vrouwen makkelijker kinderen en carrière te combineren.

Die Welt
Teure Kopfgeburt

Der Spiegel
SPD-Politiker lehnen Schröders Elterngeld ab

Berliner Zeitung
Eichel und Schily sehen Elterngeld skeptisch

Tagesschau
SPD uneins über Elterngeld

Zie ook:
Dossier Vergrijzing

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger