Oost-Duitse crèches beste van Europa
Nieuws
Achtergrond - 1 december 2004
(1 december 2004) De kinderopvang in Oost-Duitsland is één van de best georganiseerde van Europa. West-Duitse deelstaten blijven echter ver achter. Dit blijkt uit een gisteren gepresenteerde internationale studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De Duitse minister voor Familieaangelegenheden Renate Schmidt kreeg het advies voor beter opgeleide werknemers op crèches te zorgen.
Het onderzoek van de OESO – in Duitsland Baby-Pisa genoemd, verwijzend naar het internationale Pisa-onderzoek naar schoolopleidingen in de belangrijkste industrielanden – toont aan dat Duitse kindercrèches weliswaar goed uitgerust zijn met speelgoed en leermateriaal, maar dat de verschillen tussen Oost- en West-Duitsland erg groot zijn. Weliswaar geldt het Duitse systeem als geheel als "voorbeeldig" vanwege “de verbinding van onderwijs, opvang en opvoeding” en de manier waarop ouders betrokken worden bij de crèche, maar het aantal West-Duitse opvangplaatsen blijft ver achter bij de Oost-Duitse. Terwijl in de nieuwe deelstaten 37 procent van de kinderen naar de crèche gaat, is het in West-Duitsland door gebrek aan opvangplaatsen maar 2,7 procent. Bovendien worden de kinderen in het oosten van Duitsland intensiever begeleid: er is meer personeel voor minder kinderen.
De studie toont echter ook aan, dat in geen enkele ander vergelijkbaar westers industrieland het welslagen van een kind in het onderwijs en het leven zo afhankelijk is van de sociale status van de ouders als in Duitsland. Juist daarom is een goede kinderopvang voor hele kleine kinderen zo belangrijk: een achterstand opgedaan op jonge leeftijd is heel moeilijk later in te halen.
De onderzoekers van de OESO adviseren minister Schmidt het opleidingsniveau van de werknemers in de kinderopvang te verhogen. Het is in Duitsland nu voldoende als een kinderverzorger in een crèche een beroepsopleiding heeft gevolgd. In de meeste andere landen moet men een hogere beroeps- of universitaire opleiding afgerond hebben. Minister Schmidt nam het advies ter harte, maar wees op de Duitse financiële situatie. De staat heeft op dit moment geen geld om beter opgeleide werknemers in de crèches te betalen. Bovendien is kinderopvang een aangelegenheid van de deelstaten. De OESO adviseert de minister daarom samen met de deelstaten een strategie uit te werken, waarin elk kind recht heeft op een opvangplaats.
Tagesschau
Der Osten ist Weltspitze
Berliner Zeitung
OECD-Studie lobt ostdeutsche Kindergärten
taz
Männer in die Krabbelgruppen
Hamburger Abendblatt
"Baby"-Pisa fordert mehr Plätze in Kindergärten
Reacties
Geen reacties aanwezig