'Spanje tegen Duitse zetel Veiligheidsraad'
Nieuws

Achtergrond - 10 september 2004

(10 september 2004) Ook Spanje wijst een permanente Duitse zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties af, zo bericht het Duitse dagblad Die welt. Eerder al lieten Italië en Polen weten niets te voelen voor een Duitse zetel. De landen zien meer in een gezamenlijke EU-zetel in de raad.

Volgens Die Welt steunt Spanje het Duitse streven naar een permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad niet. De krant voert een anonieme Spaanse regeringsbron op die verklaart: "wij bepleiten meer permanente zetels in de Veiligheidsraad, maar niet noodzakelijkerwijs voor één land en niet noodzakelijkerwijs voor Duitsland." Eerder al bracht de Italiaanse regering een vergelijkbaar standpunt naar buiten. Ook Polen zou deze mening zijn toegedaan, al heeft Warschau nog geen expliciete uitspraak over het thema gedaan.

Duitsland heeft deze zomer een diplomatiek offensief gelanceerd om wereldwijd steun te verwerven voor zijn plan het aantal permanente leden van de VN-Veiligheidsraad uit te breiden. Naast de huidige vijf permanente leden zouden er volgens de regering-Schröder vier nieuwe permanente zetels moeten worden gecreëerd. Één hiervan zou de Bondsrepubliek zelf innemen, één is in de visie van de Bondsregering bestemd voor Brazilië, één voor India en één voor een Afrikaans land. Eind dit jaar beslist de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over een hervorming van de samenstelling van de Veiligheidsraad

In Europa groeit het verzet tegen een permanent Duits lidmaatschap van de Veiligheidsraad. Als alternatief neemt de steun toe voor de creatie van een gezamenlijke zetel voor de Europese Unie. De beoogde Europese minister van Buitenlandse Zaken zou plaats moeten gaan nemen in de zetel. Ook de Spaanse regering schaart zich nu mogelijk achter dit alternatieve plan, zo valt uit de woorden van de in Die Welt geciteerde bron op te maken.

Die Welt
EU-Länder lehnen Deutschen Sitz im Sicherheitsrat ab

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger