PDS-politicus verder in het nauw
Nieuws

Achtergrond - 27 augustus 2004

(27 augustus 2004) Peter Porsch, de fractievoorzitter van de PDS in Saksen die ervan wordt beschuldigd voor de Stasi - de Oost-Duitse geheime dienst - te hebben gewerkt is verder in de problemen gekomen nadat een oud-inlichtingenofficier de beschuldigingen heeft bevestigd. De aantijgingen komen op een kritsch moment, namelijk kort voor de Saksische deelstaatverkiezingen van 19 september, waarin Porsch lijsttrekker is voor de PDS. 

Begin deze maand bracht de Birthler-Behörde, de instelling die de Stasi-archieven beheert, de beschuldigingen tegen Porsch naar buiten. De Saksische PDS-fractievoorzitter zou sinds 1970 onder de deknaam 'Christoph' als onofficiële medewerker (IM) gewerkt hebben voor de buitenlandafdeling van de Stasi. Porsch, die in 1973 vanuit West-Duitsland naar de DDR verhuisde, zou onder andere kritische Oost-Duitse schrijvers in de gaten hebben gehouden. Zo zou hij in 1984 een lezing van schrijfster Christa Moog hebben bezocht en hierover gerapporteerd hebben aan Stasi-officier Friedheim Opelt. Gisteren maakte Opelt bekend dat Porsch in 1984 inderdaad aan hem gerapporteerd heeft.

In een persconferentie ontkende Porsch gisteren alle aantijgingen. De politicus heeft een aantal rechtszaken aangespannen tegen kranten die over de zaak hebben bericht. De beschuldigingen komen Porsch juist nu ongelegen. De verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaat Saksen staan voor de deur staan en Porsch is lijsttrekker namens de PDS, de opvolger van de Oost-Duitse communistische partij SED. Waarschijnlijk laten de kiezers Porsch niet in de steek en zal zijn partij zelfs 24 procent van de stemmen binnenhalen, twee procent meer dan vier jaar geleden. De linkse PDS zou hiermee de tweede partij in de deelstaat worden.

De CDU van regerend minister-president Georg Milbradt zal naar alle waarschijnlijkheid de verkiezingen gemakkelijk winnen. Ondanks de voorspelling dat de partij met 48 procent van de stemmen minder populair is dan tijdens de vorige verkiezingen, lijkt het erop dat de CDU ook in de komende vier jaar geen coalitiepartner nodig heeft.

Berliner Zeitung
Akten kontra Aussagen
Stasi-Offizier nimmt PDS-Politiker in Schutz

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Immer neue Legenden von Peter Porsch

Die Welt
CDU in Sachsen vorn

Tagesschau
Uni Leipzig offenbar für Entlassing Porsch

ZDFHeute
Studie: Sachsen hat die grösste Wirtschaftsdynamik
Wahlkampf mit Hartz

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger