Duitslandweb logo Duitslandweb

Tienduizenden gelovigen sluiten Kirchentag af in Wittenberg

Kort nieuws - 29 mei 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Tienduizenden gelovigen hebben de 36e Kirchentag afgesloten met een openluchtkerkdienst in Lutherstad Wittenberg. De Kirchentag stond dit jaar in het teken van 500 jaar reformatie.

Een van de hoogtepunten van de Kirchentag, die dit jaar in Berlijn en Wittenberg plaatsvond, was een gezamenlijk optreden van oud-president Obama en kanselier Merkel, donderdag in Berlijn. Zij hielden een pleidooi voor menselijkheid en pluralisme. Obama prees Merkels vluchtelingenbeleid, dat zij zelf op het podium bij de Brandenburger Tor verdedigde. Daarbij wees ze op "het dilemma" tussen christelijk mededogen en de politieke werkelijkheid.  

Bij de slotbijeenkomst in Wittenberg waren zondag onder meer bondspresident Steinmeier en de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Thabo Makgoba aanwezig. Zij benadrukten het belang van de Reformatie en van bijeenkomsten als de Kirchentag zelf. Steinmeier prees het sociale engagement en de menselijkheid van de kerken. Volgens Duitse media waren er tienduizenden bezoekers aanwezig bij de openluchtgodsdienst, minder dan de Evangelische Kirche had gedacht. De kerk zelf sprak van 120.000 bezoekers.

Een relletje ontstond over de kritiek die theologe Margot Käßmann donderdag uitte op de AfD. De rechts-populistische partij wil dat Duitse ouders meer kinderen ter wereld brengen. Käßmann vergeleek dat met "de kleine Ariërparagraaf van de nazi's". Op Twitter werd de uitspraak uit zijn verband gerukt, waarop velen verbaal losgingen op de theologe. Zij overweegt aangifte te doen. 

Voor de Kirchentag, een meerdaagse bijeenkomst waar protestanten hun geloof vieren, stonden rond de 2500 bijeenkomsten op het programma, waaronder kerkdiensten, bijbelsessies, debatten met politici, lezingen, concerten en tentoonstellingen. De slotbijeenkomst was in Wittenberg gepland omdat Luther daar in 1517 zijn 95 stellingen op de deur van de kerk zou hebben gespijkerd. Daarmee gaf hij het startsein voor de Reformatie. Lees meer bij FAZ.net, Spiegel Online en Berliner Morgenpost

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger