Duitslandweb logo Duitslandweb

Tienduizenden gelovigen sluiten Kirchentag af in Wittenberg

Kort nieuws - 29 mei 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Tienduizenden gelovigen hebben de 36e Kirchentag afgesloten met een openluchtkerkdienst in Lutherstad Wittenberg. De Kirchentag stond dit jaar in het teken van 500 jaar reformatie.

Een van de hoogtepunten van de Kirchentag, die dit jaar in Berlijn en Wittenberg plaatsvond, was een gezamenlijk optreden van oud-president Obama en kanselier Merkel, donderdag in Berlijn. Zij hielden een pleidooi voor menselijkheid en pluralisme. Obama prees Merkels vluchtelingenbeleid, dat zij zelf op het podium bij de Brandenburger Tor verdedigde. Daarbij wees ze op "het dilemma" tussen christelijk mededogen en de politieke werkelijkheid.  

Bij de slotbijeenkomst in Wittenberg waren zondag onder meer bondspresident Steinmeier en de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Thabo Makgoba aanwezig. Zij benadrukten het belang van de Reformatie en van bijeenkomsten als de Kirchentag zelf. Steinmeier prees het sociale engagement en de menselijkheid van de kerken. Volgens Duitse media waren er tienduizenden bezoekers aanwezig bij de openluchtgodsdienst, minder dan de Evangelische Kirche had gedacht. De kerk zelf sprak van 120.000 bezoekers.

Een relletje ontstond over de kritiek die theologe Margot Käßmann donderdag uitte op de AfD. De rechts-populistische partij wil dat Duitse ouders meer kinderen ter wereld brengen. Käßmann vergeleek dat met "de kleine Ariërparagraaf van de nazi's". Op Twitter werd de uitspraak uit zijn verband gerukt, waarop velen verbaal losgingen op de theologe. Zij overweegt aangifte te doen. 

Voor de Kirchentag, een meerdaagse bijeenkomst waar protestanten hun geloof vieren, stonden rond de 2500 bijeenkomsten op het programma, waaronder kerkdiensten, bijbelsessies, debatten met politici, lezingen, concerten en tentoonstellingen. De slotbijeenkomst was in Wittenberg gepland omdat Luther daar in 1517 zijn 95 stellingen op de deur van de kerk zou hebben gespijkerd. Daarmee gaf hij het startsein voor de Reformatie. Lees meer bij FAZ.net, Spiegel Online en Berliner Morgenpost

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Omas gegen Rechts: ‘Geen botox maar levenservaring’

Omas gegen Rechts: ‘Geen botox maar levenservaring’

Met een lezing in Amsterdam wil de Duitse protestbeweging Nederlandse 'oma's' inspireren.

Lees meer

Aanslag Halle nachtmerrie voor Duitsland

Aanslag Halle nachtmerrie voor Duitsland

De aanval op een synagoge in Halle woensdag past in een golf van extreem-rechts geweld in Duitsland.

Lees meer

Duitsland viert Dag van de Duitse Eenheid

Duitsland viert Dag van de Duitse Eenheid

Duitsers hebben vrij vandaag. In Kiel wordt de Dag van de Duitse Eenheid uitbundig gevierd.

Lees meer

800 miljoen moet stervende bossen redden

800 miljoen moet stervende bossen redden

In Duitsland gaan bomen massaal dood door droogte, branden en kevers. Overheidsgeld moet het tij keren.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger