Historicus Wolfgang Mommsen overleden
Nieuws

Achtergrond - 12 augustus 2004

(12 augustus 2004) De gerenommeerde historicus Wolfgang J. Mommsen (73) is afgelopen woensdag overleden tijdens zijn vakantie aan de Oostzee. Mommsen behoorde tot de belangrijkste historici van de Bondsrepubliek.

Volgens de Duitse politie is Mommsen tijdens het zwemmen in zee getroffen door een hartaanval. Badgasten alarmeerden de dienstdoende arts, die echter bij zijn arriveren niets anders meer kon doen dan het overlijden vaststellen.

Wolfgang Mommsen, met zijn tweelingbroer Hans telg uit een oud Duits geslacht van historici, was jarenlang hoogleraar aan de Universiteit van Düsseldorf. Daarnaast gaf hij leiding aan het project dat het verzamelde werk bezorgde van Max Weber, de grote socioloog met wie hij ook al door familiebanden verbonden was. Daarnaast was hij geruime tijd directeur van het Deutsche Historische Institut in Londen. Mommsen schreef overzichtswerken en specialistische studies op het uiteenlopend gebied van Keizerrijk, Weimar Republiek en Derde Rijk tot de Britse geschiedenis, imperialisme en dekolonisatie. Hij werd gewaardeerd om zijn sociaal-liberale engagement in de historische debatten die in Duitsland vaak een politiek karakter hebben. Zo droeg hij bij tot inzicht in het hoe en waarom van het falen van zijn voorgangers aan de Duitse universiteiten tijdens het nationaal-socialisme. Hiermee leverde hij een belangrijke bijdrage aan het nieuwe zelfbeeld van de Duitsers. Ook tijdens de hereniging hield hij het hoofd koel, toen hij tijdens de Historiker Tag van 1990 het verwijt weerlegde dat de Duitse historici na 1945 de nationale traditie verwaarloosd zouden hebben. In zijn rol als voorzitter van het Verband der Historiker Deutschlands wees hij erop dat zonder de kritische houding ten opzichte van het verleden de Duitse hereniging niet eens mogelijk zou zijn geweest.

Ondanks zijn emeritaat in 1996 is Mommsen tot het eind toe wetenschappelijk actief gebleven. Hij trad nog veelvuldig op tijdens conferenties. In mei van dit jaar verscheen nog een bundel met eerder verschenen opstellen over de Eerste Wereldoorlog. Hij presenteert deze oorlog als einde van een tijdperk, een benadering waarbij overigens al langer vraagtekens worden gezet. In ieder geval zal zijn overlijden niet direct het einde van het tijdperk Mommsen betekenen.

Ismee Tames maakt deel uit van het Graduiertenkolleg van het Duitsland Instituut Amsterdam. Zij schrijft een proefschrift over het Nederlandse politiek-culturele debat over Duitsland in de Eerste Wereldoorlog.

Zie ook:
Süddeutsche Zeitung
Der Liberale

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Obduktion soll Todesursache Mommsens klären

Der Spiegel
Historiker Mommsen ist tot

Die Welt
Historiker Wolfgang Mommsen tot

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger