Nieuw proces tegen Motassadeq
Nieuws

Achtergrond - 10 augustus 2004

(10 augustus 2004) In Hamburg begint vandaag het tweede proces tegen Mounir El Motassadeq, verdacht van medeplichtigheid aan moord op 3066 mensen en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Motassadeq kreeg in februari 2003 vijftien jaar gevangenisstraf opgelegd en was daarmee de eerste die voor de aanslagen van 11 september 2001 werd veroordeeld. In maart van dit jaar werd dat oordeel ongeldig verklaard omdat er geen rekening was gehouden met ontlastende getuigenverklaringen.

De grote vraag is of de eerste aanklacht tegen Motassadeq, medeplichtigheid aan moord op 3066 mensen, bewezen kan worden. Motassadeq zou een vertrouweling zijn geweest van de leden van de Hamburgse terreurgroep, onder wie Mohammed Atta, die op 11 september 2001 de aanslagen op het World Trade Center in New York hebben gepleegd. Hij zou onder andere financiële zaken voor hen hebben geregeld.

In maart van dit jaar werd het oordeel echter opgeheven. Tijdens het proces tegen een andere verdachte van de Hamburgse terreurgroep, Abdelghani Mzoudi, kwam de uitspraak van Ramsi Binalshibh aan de orde, die beweerde dat Mzoudi en Motassadeq geen weet hadden van de aanslagen van 11 september. Binalshibh geldt als het brein achter de aanslagen van 11 september en werd in 2002 door de Amerikanen in Pakistan gearresteerd. Mzoudi werd vervolgens vrijgesproken en het oordeel tegen Motassadeq opgeheven, omdat er bij zijn veroordeling geen rekening was gehouden met deze ontlastende verklaring. Het gerechtshof in Hamburg ging er in maart van uit dat de aanslagen niet vanaf begin 1999 in Hamburg werden gepland, zoals de aanklager meent, maar later in 1999 in Afghanistan. In het eerste geval zou Motassadeq betrokken zijn geweest bij de voorbereiding van de aanslagen, in het tweede geval waarschijnlijk niet. Binalshibh heeft verklaard dat zelfs een aantal van de leden van de terreurgroep die de aanslagen pleegden, tot op het laatste moment niet wisten wat het plan was. Dan is het zeer onwaarschijnlijk dat Motassadeq het zou hebben geweten.

De verklaring van Binalshibh zal in dit proces echter naar alle waarschijnlijkheid niet gebruikt mogen worden, omdat de Amerikanen hem gemarteld zouden hebben om aan informatie te komen. Aanklager Kay Nehm wil Binalshibh zelf als getuige horen, maar de Amerikanen weigeren dat. Zo is de kans groot dat Motassadeq alleen veroordeeld kan worden wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie, en dat hij vrijgelaten zal worden omdat hij er al 2,5 jaar gevangenisstraf op heeft zitten. Dit zou gezichtsverlies voor Duitsland betekenen ten opzichte van Amerika, omdat het de Duitsers dan niet gelukt is om ook maar één lid van de Hamburgse terreurgroep voor de aanslagen van 11 september te veroordelen. Het nieuwe proces zal zeker tot januari 2005 duren.

Süddeutsche Zeitung
Tauziehen um Motassadeq

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Neuer Prozeß gegen Terrorverdächtigen Motassadeq

Die Welt
Hamburger Terrorismusprozess wird neu aufgerollt

Der Spiegel
Motassadeq erneut vor Gericht

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger