Motassadeq veroordeeld tot zeven jaar
Nieuws

Achtergrond - 19 augustus 2005

(19 augustus 2005) Mounir al-Motassadeq is vanmorgen in Hamburg voor zijn aandeel in de aanslagen van 11 september 2001 veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. De rechter achtte lidmaatschap van een terroristische organisatie bewezen, maar sprak Motassadeq vrij van medeplichtigheid aan moord op meer dan 3000 mensen.

De 31-jarige Motassadeq was in 2003 de eerste verdachte van de aanslagen van 11 september die werd veroordeeld. Hij kreeg toen vijftien jaar gevangenisstraf opgelegd. Dat oordeel werd vorig jaar door het Bundesgerichtshof ongeldig verklaard, omdat er bij het eerste proces geen rekening was gehouden met ontlastende verklaringen. De in Amerika vastzittende Ramsi Binalshibh, die geldt als het brein achter de aanslagen, had na zijn arrestatie verklaard dat Motassadeq niet op de hoogte was van de plannen voor de aanslagen op onder andere het World Trade Center (WTC) in New York en het Pentagon in Washington.

In het tweede proces, dat vorig jaar begon, werd wel rekening gehouden met de ontlastende verklaringen. Dit keer leverden de Amerikanen de protocollen van de verhoren van Binalshibh, hetgeen ze eerder hadden geweigerd. De rechters in Hamburg achtten dit keer alleen lidmaatschap van een terroristische organisatie rond Mohammed Atta, één van de piloten van de aanslag op het WTC, bewezen en veroordeelden Motassadeq tot zeven jaar gevangenisstraf. De aanklager had wederom vijftien jaar geëist, de verdediging eiste vrijspraak.

Motassadeq, die overigens tijdens het gehele proces heeft gezwegen, werd direct na de uitspraak weer vastgezet.

FAZ.NET
Sieben Jahren Haft für Motassadeq

Süddeutsche Zeitung
Motasaddeq zu sieben Jahren Haft verurteilt

Spiegel Online
Motassadeq zu sieben Jahren Haft verurteilt

Die Welt
Sieben Jahre Haft für Motassadeq

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger