Vrijspraak Duitse terreurverdachte
Nieuws

Achtergrond - 7 april 2005

(7 april 2005) Ihsan G, die ervan verdacht werd een terroristische aanslag in Berlijn te hebben willen plegen, is daarvoor niet veroordeeld. De rechtbank achtte niet bewezen dat G. een terroristische aanslag zou plegen of van plan was een terreurorganisatie op te zetten. Wel werd de man veroordeeld voor onder meer verboden wapenbezit.

Volgens de officier van justitie was G. van plan op de dag van de aanval van de Verenigde Staten op Irak in 2003 een busje met explosieven te laten ontploffen in Berlijn. Daarbij zouden vele doden hebben kunnen vallen. De politie in Berlijn aresteerde de man toen hij kort na het begin van de Amerikaanse aanvallen op Bagdad het busje huurde. Toen was men ervan overtuigd dat men op het laatste moment had kunnen ingrijpen en een vreselijke aanslag had voorkomen.

Er was ook veel belastend materiaal. G. heeft in 2001 een opleiding in Afghanistan gevolgd. Daarna zou hij naar Duitsland zijn gekomen om een terreurgroep op te richten en een bloedige aanslag te plegen. De politie vond na de arrestatie van G. in zijn woning mobiele telefoons die een bom konden laten ontploffen, verschillende explosieve chemicaliën, een pistool, computerbestanden met haatpreken en gedetailleerde plannen voor bomaanslagen. Ook zouden undercover-agenten van het Landeskriminalamt (LA) in Berlijn informatie over de geplande aanslag hebben verzameld. Op basis van dit bewijsmateriaal eiste de officier zes jaar gevangenisstraf.

De rechtbank in Berlijn was er weliswaar van overtuigd dat G. "in januari 2003 niet als onschuldige toerist of economische vluchteling" naar Duitsland was gekomen en dat hij minstens één aanslag met explosieven plande. Toch was het verzamelde bewijsmateriaal niet genoeg om hem daarvoor te veroordelen. G. kreeg wel drie jaar en negen maanden voor belastingontduiking, verboden wapenbezit en het overtreden van de asielwet. Omdat G. al twee jaar in voorarrest heeft gezeten, zal hij binnenkort weer vrijkomen. Vermoedelijk zal hij dan naar Tunesië, waar hij vandaan komt, worden uitgezet.

De uitspraak betekent een zware nederlaag voor het Duitse openbaar ministerie. Binnenkort volgen meer processen tegen terreurverdachten en ook daar worden nu veel vrijspraken verwacht. Net als in Nederland, waar gisteren de terreurverdachte Samir A. werd vrijgesproken, kan in Duitsland een verdachte alleen veroordeeld worden als de aanslagplannen concreet zijn en bewezen kunnen worden. Iets strafbaars van plan zijn is op zichzelf niet strafbaar. De politie had vermoedelijk met de arrestatie van G. moeten wachten tot hij het busje met explosieven had geladen en er mee op pad was gegaan. Maar dan was het risico te groot dat het te laat was geweest. Dit geldt eveneens voor de verdachte die een moordaanslag plande op de Iraakse minister-president Allawi tijdens diens bezoek eind 2004 in Berlijn, en voor twee verdachten die vanuit Duitsland aanslagen op Irak zouden plegen. Ook deze verdachten zullen waarschijnlijk alleen voor kleine criminele vergrijpen kunnen worden veroordeeld.

Süddeutsche Zeitung
Drei Jahre Haft für Terrorverdächtigen

Frankfurter Allgemeine Zeitung
„Im Zweifel für den Angeklagten”

Der Spiegel
Tunesier zu Freiheitsstrafe verurteilt

Die Welt
Justiz erneut in Al-Qaida-Verfahren gescheitert

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger