SPD wil splitsing voorkomen
Nieuws

Achtergrond - 5 juli 2004

(5 juli 2004) De partijtop van de SPD heeft gealarmeerd gereageerd op de oprichting van een vereniging die pretendeert de voorloper van een nieuwe linkse partij te zijn. Zo'n partij zou een verzamelbekken voor ontevreden SPD-kiezers kunnen worden. Ondertussen lijken de vakbonden bereid de linkse rijen te sluiten.

Uit frustratie met de hervormingskoers van de SPD werden vanaf maart dit jaar in kringen van linkse SPD-ers en vakbondsleden plannen gemaakt voor de stichting van een nieuwe politieke partij. Dit weekeinde volgde de eerste concrete stap. In Berlijn werd de vereniging Wahlalternative Arbeit und soziale Gerechtigkeit (Wahlalternative ASG) opgericht. In de herfst wil de vereniging, die naar eigen zeggen 10.000 leden heeft, zich omvormen tot partij. De nieuwe partij zou mee willen doen aan de Bondsdagverkiezingen van 2006, mogelijk zelfs al aan de deelstaatverkiezingen in Noordrijn-Westfalen van 2005. Wat er bekend is van het programma van Wahlalternative vertoont veel overeenkomsten met dat van de SPD voordat deze besloot tot het hervormingspakket Agenda 2010. De maatregelen van de regering-Schröder die ten doel hebben de verzorgingsstaat te versoberen wil men terugdraaien. Met een ouderwets sociaal-democratisch programma wordt de nieuw op te richten partij door kenners in staat geacht met de volgende Bondsdagverkiezingen de vijfprocentdrempel te halen. Dit zou inhouden dat ze haar opwachting in het parlement zou maken. Dit scenario betekent een ernstige bedreiging voor de SPD, die kampt met een slinkende aanhang en de verkiezingen slechts kan winnen indien links een gesloten front vormt.

De leiding van de SPD uitte dan ook felle kritiek op de oprichting van Wahlalternative ASG. Partijvoorzitter Franz Müntefering waarschuwde: "Wie zich bij dergelijke mensen aansluit, die iets beloven, wat ze niet waar kunnen maken, die zet veel op het spel". Ute Vogt, een prominent Bondsdaglid, waarschuwde partijleden dat op het steunen van Wahlalternative royement zou volgen. Bondskanselier Schröder viel afgelopen weekeinde niet de nieuwe vereniging aan, maar Frans Bsirske, leider van de vakbond Ver.di. Bsirske, die herhaaldelijk de politiek van Schröder scherp bekritiseerde, heeft volgens de bondskanselier "inhoudelijk niets te bieden". De strategiebepaling van de vakbond zou volgens de bondskanselier niet aan hem overgelaten moeten worden.

Er is de SPD veel aan gelegen Wahlalternative de wind uit de zeilen te nemen door de linkse rijen te sluiten en de vakbonden weer aan de partij te binden. Enerzijds poogt ze dit te bereiken door de radicale Ver.di te straffen voor haar kritiek. Dit weekeinde verlieten een aantal prominente partijleden de vakbond. Onder hen de vice-voorzitter van de Bondsdag, Susanne Kastner. "Ik betaal geen vakbond die me dagelijks driemaal vertelt hoe dom ik als politica ben". Aan de andere kant wordt door middel van dialoog gepoogd de steun van de bonden te winnen. Vanavond vindt in Berlijn crisisberaad plaats tussen beide kampen. Inmiddels lijken invloedrijke vakbondsleiders bereid met de belangrijkste regeringspartij tot overeenstemming te komen. "Wij hebben geen belang bij een langdurig conflict", aldus Ursula Engelen-Kefer, plaatsvervangend voorzitter van de overkoepelende Deutsche Gewerkschafts Bund (DGB). In een gezamenlijke verklaring waarschuwden jongeren van zowel SPD als verschillende bonden voor een breuk tussen de bonden en haar historische sociaal-democratische bondgenoot.

Volgens Thoms Händel, woordvoerder van Wahlalternative ASG, is de SPD echter niet meer te redden: "Wij zullen de SPD nauwelijks stemmen afhandig kunnen maken…zoveel (steun voor de SPD, red.) is er in veel regio's niet meer voorhanden".

Berliner Zeitung
Tiefe Kluft im linken Lager
Wenn wir reihen Streit an Streit

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Müntefering fordert "den Schulterschluss"

Der Spiegel
SPD fürchtet die Bedeutungslosigkeit
Neue Linkspartei: Reform-Rolle rückwärts

Süddeutsche Zeitung
Schröder bricht die Linke weg

Die Welt
Erster Schritt zu neuer Linkspartei

ZDFheute
SPD-Gewerkschafts-Streit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger