Duitsers kunnen niet wachten op Songfestival
Nieuwsflash

Achtergrond - 14 mei 2004

(14 mei 2004) Hij moet toch nog een nachtje wachten, maar dan kan Maximilian Mutzke - artiestennaam Max - zijn kunsten vertonen op het Eurovisie Songfestival. Of, zoals het in Duitsland nog steeds genoemd wordt: het Grand Prix d'Eurovision de la Chanson. Duitsland, dat de laatste jaren op het festival vooral furore maakte met grappig bedoelde liedjes, droomt sinds lange tijd weer van de titel. En niet zonder reden.

Producent Stefan Raab is lyrisch over zijn ontdekking. Max' stem wordt vergeleken met die van Rod Stewart of Bruce Springsteen en als uniek omschreven. De 23-jarige scholier meldde zich aan voor Raabs melige initiatief 'Stefan Sucht Den Super Grand Prix Star' - oftewel SSDSGPS, als reactie op 'Deutschland sucht den Superstar', de Duitse versie van Idols, die in de volksmond al snel bekend ging staan als DSDS.

Provoceren doet Raab, presentator van de komische late-night show TV-total, graag. Sinds hij in 1998 de slungelige en kalende Guildo Horn naar de Europese finale van het songfestival loodste met de carnavalskraker 'Piep, piep, piep, Guildo hat euch lieb', kreeg hij de smaak te pakken. Met het lied zetten Raab en Horn zich af tegen de Schlager-producenten, die tot die tijd een monopolie bezaten op de afvaardiging naar het festival. En ook de rest van Duitsland bleek genoeg te hebben van zoete levensliederen: Guildo kreeg in de voorrondes meer dan 60 procent van de stemmen. In de finale werd hij verrassend zevende.

Twee jaar later beproefde Raab zelf zijn geluk. Met een grote gele bril op zijn neus rapte hij zijn 'Wadde hadde dudde da' (bargoens voor 'Wat heb jij daar') in de voorrondes naar de eerste plaats. Op het Eurovisie Songfestival bereikte het vrolijke nummer zelfs de vijfde plaats. "Opnieuw had [Raab] een voor onze begrippen bijzonder belabberde tekst verbazend funky ten gehore gebracht", aldus dagblad Die Welt.

Het zag er even naar uit, dat ook dit jaar weer meligheid de boventoon zou voeren. Raabs talentenjacht was in eerste plaats een spottend antwoord op het commerciële Idols-format van DSDS. Maar de deelnemers bleken van onverwacht hoog niveau, met Max dus als winnaar. De Zuid-Duitser, die de voorrondes in eigen land met huizenhoge overmacht (92 procent - op onder meer techno-ster Scooter) won, zal zijn zangtalenten morgen vertonen met de ballad 'Just can't wait until tonight' - geschreven door Stefan Raab zelf. De kans is volgens internationale commentatoren zeer wel aanwezig dat die morgen zijn Songfestival-triomf voort kan zetten met een nog hogere notering dan vier jaar geleden.

Die Welt
Wir können auch anders, nämlich seriös

Der Spiegel
Schwarzwald-Max gegen Malta-Ralph

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger