Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie: Bijna een derde Duitsers eens met populistische ideeën

Kort nieuws - 25 juli 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bijna een op de drie Duitsers stemt in met populistische stellingen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Bertelsmann Stiftung. Maar er is geenszins sprake van een populistische doorbraak, zeggen de onderzoekers. 

Van de onderdvraagden is 29 procent het eens met de populistische stellingen die ze kregen voorgelegd, met "anti-pluralistische, anti-establishment en pro-volkssouvereititeit-standpunten". Meer dan een derde (36,9 procent) wijst de stellingen af. Populisten in Duitsland zijn, vergeleken met die in Frankrijk en de VS, redelijk gematigd. Ze keuren democratische instituties of de EU niet principieel af, maar hebben kritiek op hun functioneren. "Populisten in Duitsland zijn teleurgestelde democraten maar geen radicale vijanden van de democratie", aldus de onderzoekers. Het heeft daarom voor gevestigde partijen geen zin extreme populistische standpunten in te nemen, zeggen ze. Kiezers van de CDU zijn het minst populistisch ingesteld, die van de AfD het meest, blijkt verder uit het onderzoek. Tot nu toe heeft alleen de AfD gebruik weten te maken van populistische ideeën in de bevolking. Maar daarbij gaat het vrijwel alleen om het thema vluchtelingen, zeggen de onderzoekers. "Als we de vluchtelingenproblematiek niet hadden gehad, zouden we überhaupt niet discussiëren over de AfD en het populisme in Duitsland." Lees meer bij tagesschau.de en FAZ.net

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger