Duitslandweb logo Duitslandweb

Kritiek op populistische uitspraken CDU-leider Merz

Kort nieuws - 29 september 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De leider van de Duitse christendemocraten, Friedrich Merz, heeft voor ophef gezorgd met uitspraken over asielzoekers. Zijn critici verwijten hem dat hij mensen tegen elkaar opzet.

CDU-leider Merz zei woensdag in een discussieprogramma van tv-zender Welt: "De mensen worden toch woest (wahnsinnig) als ze zien dat 300.000 asielzoekers afgewezen zijn, niet vertrekken, de volle sociale verzekeringen krijgen en de volle gezondheidszorg. Ze zitten bij de tandarts en laten hun gebit mooi maken en de Duitse burgers ernaast krijgen geen afspraak."

De CDU deelde de uitspraak op X (voorheen Twitter) en kreeg direct stevige kritiek. SPD-minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser schreef: "Dat is verwerpelijk populisme over de rug van de zwaksten. Wie zulke uitlatingen doet, speelt mensen tegen elkaar uit en maakt de AfD (de Duitse rechtspopulisten, red.) alleen maar sterker." Ook maakte ze duidelijk dat zijn uitspraak niet klopt. Asielzoekers worden volgens de minister alleen behandeld bij pijn of acute ziekte.

De voorzitter van de koepelorganisatie van Duitse tandartsen meldde dat hij het door Merz geschetste probleem niet herkent. "Bij de tandarts krijg je in de regel probleemloos een afspraak", zei hij in de krant Wirtschaftswoche. Ook de artsenkoepel liet weten dat asielzoekers niet het probleem zijn in de zorg. Groenen-voorzitter Ricarda Lang schreef op X dat Merz heel bewust groepen tegen elkaar opzet en daarbij ook nog desinformatie verspreidt.

Vrijdag wees kanselier Olaf Scholz (SPD) oppositieleider Merz terecht. Wat Merz heeft gezegd, komt niet overeen met de wettelijke realiteit, ik vind dat men beter op z'n woorden moet letten, zei Scholz in een interview.

Vanuit zijn eigen partij is er wel steun voor de uitspraken van Merz. Hij wilde ermee wijzen op de overbelasting van overheid, samenleving en sociale voorzieningen door de sterk toegenomen illegale immigratie, aldus partijgenoot en deelstaatpremier van Noordrijn-Westfalen Hendrik Wüst.  In Duitsland zijn dit jaar veel meer immigranten en vluchtelingen aangekomen dan in dezelfde periode vorig jaar.

Tagesschau meldt dat asielzoekers, ook afgewezen asielzoekers met een gedoogstatus (Duldung) in de eerste 18 maanden geen recht hebben op zorg en sociale uitkeringen, maar na 18 maanden wel een reguliere zorgverzekering kunnen krijgen. Een nieuw gebit wordt overigens niet geheel vergoed door de verzekering. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger