Duitslandweb logo Duitslandweb

Hevige kritiek op CDU-leider Merz na uitspraken over AfD

Kort nieuws - 25 juli 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De partijleider van de christendemocratische CDU in Duitsland, Friedrich Merz, heeft twijfels laten ontstaan over de standvastigheid van de CDU in de omgang met de rechts-radicale AfD. De CDU heeft via partijbesluiten vastgelegd dat ze niet samenwerkt met de AfD, omdat die ruimte biedt aan rechtsextreme standpunten en aan rechtsextremisten.

Merz heeft de 'brandmuur naar rechts', zoals de afgrenzing in Duitsland wordt genoemd, aangetast, zeggen critici binnen en buiten de CDU. Hij heeft afgelopen weekeinde in een interview gezegd dat de CDU niet samenwerkt met de AfD op wetgevende bestuursniveau's, zoals in de Bondsdag en de deelstaatparlementen, maar dat op lokaal niveau pragmatisch moet worden omgegaan met democratisch gekozen AfD'ers.

Die opmerking volgde op een uitspraak eerder die week, waarin Merz zei dat de CDU een 'alternatief voor Duitsland is - met inhoud'. AfD staat voor Alternative für Deutschland. Op zijn uitspraken is met verontwaardiging en bezorgdheid gereageerd. Prominente CDU'ers namen afstand van de uitspraken van hun voorzitter en zeiden dat ook hij zich aan de besluiten van de partij hoort te houden. Merz roeide maandag terug en zei dat zijn uitspraken verkeerd geïnterpreteerd zijn.

De AfD doet het erg goed in de peilingen. De CDU lijkt onder Merz naar rechts op te schuiven, na onder Angela Merkel jarenlang een middenkoers te hebben gevaren. Onlangs verklaarde Merz de partij Die Grünen tot de belangrijkste tegenstander voor de CDU. Lees meer bij Tagesschau en bij RND

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Waar in 2015 de 'Willkommenskultur' de boventoon voerde, is de meerderheid van de Duitsers nu tegen de komst van meer vluchtelingen.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

Historicus Christina Morina schreef een boek over de Duitse democratie vanuit een gezamenlijk Oost- en West-Duits perspectief.


Lees meer

'Bummelei' helpt het land niet vooruit

'Bummelei' helpt het land niet vooruit

De Groenen verwijten verkeersminister Volker Wissing 'Bummelei' bij het moderniseren van het Duitse spoor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger