Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU-leider Merz richt pijlen op de Groenen

Kort nieuws - 30 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De leider van de Duitse christen-democraten, Friedrich Merz, heeft eerder deze week aangekondigd dat hij zijn pijlen vooral wil richten op milieupartij de Groenen. Die heeft hij bestempeld als Hauptgegner, oftewel belangrijkste tegenstander van zijn CDU. Vandaag willen CDU en CSU samen een tien-punten-plan presenteren dat duidelijk moet maken wat ze veranderen als ze weer in de regering komen.

De CDU/CSU is de belangrijkste oppositiepartij in de Bondsdag. De regering bestaat uit de sociaaldemocratische SPD, de liberale FDP en de Groenen. Het plan dat vandaag wordt gepresenteerd moet kiezers overtuigen dat ze beter af zijn met de CDU/CSU. Een 'Agenda für Deutschland' noemt de partij het.

Volgens Duitse media zet de partij vooral in op lastenverlichting. Erfbelasting, belasting op overuren en de belastingen van ondernemers wil de partij verlagen. De grenzen moeten beter worden gecontroleerd om illegale immigratie terug te dringen. De uitgaven voor defensie wil de partij verhogen. Hoewel de volgende Bondsdagverkiezingen nog ver weg zijn, zijn er dit najaar wel twee deelstaatverkiezingen, in Beieren en in Hessen. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Beieren gaat op 8 oktober stemmen. Premier Söder prijst zijn deelstaat graag aan als het betere Duitsland. Hoe zit dat? En welke rol speelt Beieren in Duitsland?


Lees meer

Er komt rook vanonder de brandmuur

Er komt rook vanonder de brandmuur

Samenwerken met de AfD is taboe in de Duitse politiek. Maar of dat zo blijft? Columniste Inge Jooris over de 'Brandmauer'.


Lees meer

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

De kanselier wil Duitsland met een "nationale krachtsinspanning" moderniseren, zei hij in de Bondsdag.


Lees meer

Die Linke in bestaanscrisis

Die Linke in bestaanscrisis

Het is chaos in de Duitse socialistische partij Die Linke. De partij dreigt uiteen te vallen en zag de laatste maanden al menigeen vertrekken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger