Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie: Veel Oost-Duitsers voelen zich 'afgeschreven'

Kort nieuws - 30 januari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Hoewel de verschillen tussen Oost- en West-Duitsland steeds kleiner zijn geworden, voelt een vijfde van de Oost-Duitsers zich 'abgehängt' (afgeschreven of in de steek gelaten). Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Jena. Dat heeft invloed op hoe mensen over populisme en democratie denken.

Mensen die vinden dat hun eigen omgeving of zij zelf benadeeld worden, voelen zich eerder afgeschreven of buitengesloten dan anderen, schrijven de onderzoekers in hun studie Deutschland-Monitor 2023. Het gaat om mensen die de indruk hebben dat de politiek zich niet voor hun regio interesseert en zich te weinig inzet voor de economische ontwikkeling van hun omgeving. 

Opvallend is dat veel meer mensen in Oost-Duitsland zich abgehängt voelen dan in het Westen: 19 procent tegenover 8 procent. Dat komt omdat in Oost-Duitsland veel meer regio's zijn waaruit mensen zijn weggetrokken en die te kampen hebben met vergrijzing, zeggen de onderzoekers. 

Het gevoel niet mee te tellen moet serieus genomen worden, zeggen de onderzoekers, omdat mensen door dat gevoel makkelijker openstaan voor populisme en minder tevreden zijn met het functioneren van de democratie. 

Ontevredenheid met het functioneren van de democratie is echter in heel Duitsland zichtbaar, blijkt uit het onderzoek: in Oost-Duitsland gaat het om 56 procent van de inwoners en in West-Duitsland om bijna 40 procent. Toch zegt 97 procent van alle ondervraagden de democratie op zichzelf te steunen. Lees meer bij Tagesschau en lees de Deutschland-Monitor 2023

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger