Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie: Veel Oost-Duitsers voelen zich 'afgeschreven'

Kort nieuws - 30 januari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Hoewel de verschillen tussen Oost- en West-Duitsland steeds kleiner zijn geworden, voelt een vijfde van de Oost-Duitsers zich 'abgehängt' (afgeschreven of in de steek gelaten). Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Jena. Dat heeft invloed op hoe mensen over populisme en democratie denken.

Mensen die vinden dat hun eigen omgeving of zij zelf benadeeld worden, voelen zich eerder afgeschreven of buitengesloten dan anderen, schrijven de onderzoekers in hun studie Deutschland-Monitor 2023. Het gaat om mensen die de indruk hebben dat de politiek zich niet voor hun regio interesseert en zich te weinig inzet voor de economische ontwikkeling van hun omgeving. 

Opvallend is dat veel meer mensen in Oost-Duitsland zich abgehängt voelen dan in het Westen: 19 procent tegenover 8 procent. Dat komt omdat in Oost-Duitsland veel meer regio's zijn waaruit mensen zijn weggetrokken en die te kampen hebben met vergrijzing, zeggen de onderzoekers. 

Het gevoel niet mee te tellen moet serieus genomen worden, zeggen de onderzoekers, omdat mensen door dat gevoel makkelijker openstaan voor populisme en minder tevreden zijn met het functioneren van de democratie. 

Ontevredenheid met het functioneren van de democratie is echter in heel Duitsland zichtbaar, blijkt uit het onderzoek: in Oost-Duitsland gaat het om 56 procent van de inwoners en in West-Duitsland om bijna 40 procent. Toch zegt 97 procent van alle ondervraagden de democratie op zichzelf te steunen. Lees meer bij Tagesschau en lees de Deutschland-Monitor 2023

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger