Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie: Tweederde Oost-Duitsers verlangt naar DDR

Kort nieuws - 29 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Hoewel Oost-Duitsers in meerderheid voor de democratie als systeem zijn, is meer dan de helft van hen ontevreden over de democratie zoals zij die meemaken. Ze hebben niet het gevoel dat ze invloed hebben op de politiek. Dat is een van de uitkomsten van een studie van het Else-Frenkel-Brunswik-Institut van de universiteit Leipzig naar autoritaire tendenzen en ontevredenheid met de democratie in Oost-Duitsland.  

Tweederde van de ondervraagden verlangt naar de DDR, de communistische dictatuur waaraan in 1990 een einde kwam. De helft zou een 'sterke partij' willen die de 'hele volksgemeenschap' (een door het nationaal-socialisme besmette term) vertegenwoordigt. "In plaats van een pluralistische samenleving wenst men zich een homogene volksgemeenschap", stelt Elmar Brähler, een van de betrokken wetenschappers in het persbericht.

Eenderde is het zelfs helemaal of gedeeltelijk eens met de stelling dat Duitsland een Führer (leider) nodig heeft die met strakke hand regeert. De onderzoekers concluderen dat er bij veel Oost-Duitsers behoefte is aan een sterke leiding waarnaar ze zich kunnen schikken en waaraan ze kracht kunnen ontlenen door zich ermee te identificeren.

Bijna 70 procent van de ondervraagden is het helemaal of gedeeltelijk eens met de stelling "De buitenlanders komen hier alleen maar heen om ons sociale stelsel te misbruiken."

Voor de studie zijn 3546 inwoners van de vijf Oost-Duitse deelstaten en Oost-Berlijn ondervraagd. Dit gebeurde in de zomer van 2022. In Saksen-Anhalt zijn xenofobe, antisemitische en autoritaire denkbeelden het meest uitgesproken, constateren de onderzoekers.  Lees meer bij Tagesschau en bij MDR

Lees de studie via de website van het EFBI

Reacties

Gerrit Herders - 7 februari 2024 15:20

Ik heb daar gewoond, dus verbaast me dat niks

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Hoe gevaarlijk is extreemrechts in Duitsland en welke rol speelt de AfD? Podcast van het Duitslandweb-team.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger