Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie: Tweederde Oost-Duitsers verlangt naar DDR

Kort nieuws - 29 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Hoewel Oost-Duitsers in meerderheid voor de democratie als systeem zijn, is meer dan de helft van hen ontevreden over de democratie zoals zij die meemaken. Ze hebben niet het gevoel dat ze invloed hebben op de politiek. Dat is een van de uitkomsten van een studie van het Else-Frenkel-Brunswik-Institut van de universiteit Leipzig naar autoritaire tendenzen en ontevredenheid met de democratie in Oost-Duitsland.  

Tweederde van de ondervraagden verlangt naar de DDR, de communistische dictatuur waaraan in 1990 een einde kwam. De helft zou een 'sterke partij' willen die de 'hele volksgemeenschap' (een door het nationaal-socialisme besmette term) vertegenwoordigt. "In plaats van een pluralistische samenleving wenst men zich een homogene volksgemeenschap", stelt Elmar Brähler, een van de betrokken wetenschappers in het persbericht.

Eenderde is het zelfs helemaal of gedeeltelijk eens met de stelling dat Duitsland een Führer (leider) nodig heeft die met strakke hand regeert. De onderzoekers concluderen dat er bij veel Oost-Duitsers behoefte is aan een sterke leiding waarnaar ze zich kunnen schikken en waaraan ze kracht kunnen ontlenen door zich ermee te identificeren.

Bijna 70 procent van de ondervraagden is het helemaal of gedeeltelijk eens met de stelling "De buitenlanders komen hier alleen maar heen om ons sociale stelsel te misbruiken."

Voor de studie zijn 3546 inwoners van de vijf Oost-Duitse deelstaten en Oost-Berlijn ondervraagd. Dit gebeurde in de zomer van 2022. In Saksen-Anhalt zijn xenofobe, antisemitische en autoritaire denkbeelden het meest uitgesproken, constateren de onderzoekers.  Lees meer bij Tagesschau en bij MDR

Lees de studie via de website van het EFBI

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een kwartiertje om de democratie te redden

Een kwartiertje om de democratie te redden

Beierse scholen moeten per week een kwartiertje lestijd besteden aan een passage uit de grondwet: de 'Verfassungsviertelstunde'.


Lees meer

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsland viert vandaag de Dag van de Duitse Eenheid. Veel mensen zijn pessimistischer geworden over de Duitse eenwording.


Lees meer

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger