Duitsland vreest offensief sigarettensmokkelaars
Nieuwsflash

Achtergrond - 27 april 2004

(27 april 2004) Als op 1 mei de EU-uitbreiding plaatsvindt, zullen Oost-Europese sigarettensmokkelaars hun handel massaal naar het Westen smokkelen. Dat verwacht de Duitse douane. Daarbij geldt Berlijn, zo dicht bij de Poolse grens, als centrum voor de illegale sigarettenhandel.

Volgens informatie van opsporingsambtenaren van de Duitse douane zijn er vanaf 1 mei grote smokkeloperaties gepland. Zo hoorden ze van hun Poolse collega's dat er in het grensgebied van Polen en Wit-Rusland grote opslagruimtes zijn gehuurd voor de illegale sigaretten, die voornamelijk uit Litouwen komen. Ook in Tsjechië en Hongarije zouden de sigaretten tijdelijk opgeslagen worden voor ze in kleine hoeveelheden tegelijk verder naar het Westen worden getransporteerd.

Berlijn geldt als centrum van de sigarettenmaffia. Omdat het vlak bij de Poolse grens ligt, is de transportweg voor de smokkelaars kort en het risico gepakt te worden klein. Daarbij liggen de straffen voor sigarettensmokkel relatief laag, zodat het een zeer lucratieve handel is. De smokkel wordt voornamelijk georganiseerd vanuit Rusland, Polen en Duitsland. In de Duitse hoofdstad worden, mede door het hoge werkloosheidscijfer, veel illegale sigaretten gekocht. Op dit moment zijn er in Berlijn zo'n driehonderd plekken geregistreerd, waar straathandel in sigaretten plaatsvindt.

De illegale handel betekent voor de Duitse staat vermoedelijk een verlies van 1,5 tot 1,7 miljard euro aan belastingopbrengsten. Zeker nu ook de sigarettenprijs in Duitsland is gestegen, zal er meer smokkelwaar worden verkocht.

Der Spiegel
Zigarettenmafia bereitet Großoffensive vor

Berliner Zeitung
Zigarettenmafia goes West

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger