Duits voetbalelftal verliest met 5-1 van Roemenië
Nieuwsflash

Achtergrond - 29 april 2004

(29 april 2004) In het oefenduel tegen Roemenië heeft het Duitse voetbalelftal gisteren één van de grootste debacles uit zijn geschiedenis beleefd. Anderhalve maand voor het begin van het Europees Kampioenschap in Portugal verloren de Duitsers met 5-1 van de Roemenen, die niet eens zijn gekwalificeerd voor het EK. De teleurstelling in Duitsland is groot.

"Rudi, blijf maar thuis", was het advies dat Bild de Duitse trainer Rudi Völler gaf. "Het vooruitzicht op een geslaagd EK is ernstig verstoord", meent Die Welt. En ook vooraanstaande Duitsers staken hun teleurstelling niet onder stoelen of banken. Minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily, die bij de wedstrijd in het Stanescu-stadion in Roemenië aanwezig was, zei na afloop: "Dit is ongelooflijk, een enorme teleurstelling. Het is weliswaar maar een vriendschappelijk duel, maar een beetje eergevoel moet het wel hebben." Volgens Franz Beckenbauer zal niemand een dergelijke uitslag willen geloven. "Iedereen in Europa die geïnteresseerd is in voetbal en in de krant leest dat Duitsland met 5-1 van Roemenië heeft verloren, zal denken dat het een drukfout is." Keeper Oliver Kahn zei geen woorden meer te hebben, maar vond er toch nog een paar: "We hebben ons in de eerste helft echt laten afslachten. Hier hoeft niemand meer naar excuses te zoeken."

Kahn liet in de eerste helft vier van de vijf ballen door. In de tweede helft werd hij vanwege een bloeduitstorting op zijn knie vervangen door Timo Hildebrand. Zijn normale vervanger Jens Lehmann was er niet, omdat hij rugklachten had. Ook vier andere spelers waren geblesseerd: Michael Ballack en Frank Baumann hadden problemen met hun kuit, Jens Nowotny had last van zijn al twee keer geopereerde knie en Christan Wörms was ook niet fit genoeg om te spelen. Daarom stelde Völler de middenvelders Jens Jeremies en Carsten Ramelow op als centrale verdedigers, en dat bleek een grote fout. Ze zijn deze positie niet gewend en maakten grote fouten. Maar ook hun teamgenoten speelden chaotisch en leken niet op elkaar ingespeeld. Völler beloofde na afloop van de wedstrijd nooit meer met deze opstelling te spelen. "Ik bied iedereen mijn excuses aan, zowel de toeschouwers in het stadion, als de kijkers thuis."

De Roemeense doelpunten werden gescoord door Mihata Plesan (21.), Razvan Rat (23.) Ion Daniescu (35. en 43.) en Gabriel Caramarin (84.). Het Duitse doelpunt kwam drie minuten voor het eind van de jongste speler in het Duitse team, de twintig jarige Philipp Lahm.

De laatste keer dat Duitsland een dergelijke nederlaag leed, was in september 2001 tegen Engeland. De laatste keer dat het team in de eerste helft met 4-0 achterstond is 91 jaar geleden, in 1913 tegen België. Met angst en beven kijken de Duitsers nu naar het EK. De eerste wedstrijd die Duitsland speelt, is op 15 juni tegen Nederland, dat gisteren in een oefenduel tegen Griekenland met 4-0 won.

Eind mei verschijnt op het Duitslandweb een special rond het Europees Kampioenschap Voetbal 2004 en de wedstrijd Nederland-Duitsland.

Süddeutsche Zeitung
Gepeinigt und entlarvt in Bukarest
"Ich tue mir Leid"

Frankfurter Allgemeine Zeitung
"Entschuldigung": Peinliches 1:5 gegen Rumänien

Die Welt
1:5 gegen Rumänien - Peinliche Niederlage für deutsches Team

Der Spiegel
"Wir haben uns abschlachten lassen"

Bild
Rudi, bleib zu Hause!

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger