Vakbonden willen eigen partij
Nieuwsflash

Achtergrond - 3 maart 2004

(3 maart 2004) De Duitse vakbonden en de SPD, de partij waar de vakbonden traditioneel mee verbonden zijn, groeien steeds meer uit elkaar. Volgens de Süddeutsche Zeitung hebben delen van de vakbonden daarom het plan opgevat om een eigen partij op te richten.

Nieuwsflash

Afgelopen maandag had bondskanselier Schröder een ontmoeting met de voorzitter van de Deutsche Gewerkschaftsbund (DGB) Michael Sommer. Hoewel Schröder en Sommer op sommige punten op dezelfde lijn zitten, bleek toch dat er weinig toenadering mogelijk was tussen de partij en de vakbond. De vakbonden zijn ontevreden over het hervormingsbeleid van het kabinet-Schröder, dat volgens hen de zwaksten in de samenleving benadeelt. Bepaalde groepen in de vakbonden Verdi en IG Metall denken erover om een nieuwe partij op te richten.

Vooralsnog wordt het plan alleen in de wandelgangen besproken, maar er schijnen ook al strategieën uitgewerkt te zijn. Vermoed wordt, dat het initiatief tot in de hoogste regionen van de vakbonden wordt ondersteund. Er is zelfs al een internetsite opgericht ( www.wahlalternative.de), waar op dit moment echter nog niets op staat.

In kringen rond de vakbonden wordt gespeculeerd over grote steun van ontevreden SPD-kiezers. De verkiezingen van 2001 in Hamburg lieten zien dat een grote hoeveelheid gefrustreerde SPD-kiezers destijds op de rechts-populistische Ronald Schill stemden.

Veel mensen in de organisatie van de vakbonden zien geen verbetering in de verhoudingen met de SPD door de benoeming van Franz Müntefering als nieuwe partijvoorzitter van de SPD. Enkele weken geleden deed kanselier Schröder afstand van die functie na hevige kritiek uit zijn eigen partij. In de vakbonden wordt geklaagd over het feit dat de SPD blijkbaar geen rekening meer met haar vakbondsachterban.

Andere delen van de vakbonden zien niets in het idee om een eigen politieke partij te stichten. Een breuk met de SPD gaat hen te ver en een nieuwe partij heeft volgens hen weinig kans van slagen.

Süddeutsche Zeitung
Graben zwischen dem Genossen

Die Tageszeitung
DGB-Chef beißt auf Granit

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Entspannt im Kanzleramt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger