Minister Clement in eigen partij onder vuur
Nieuws

Achtergrond - 20 mei 2005

(20 mei 2005) Minister Clement (SPD) van Economie en Werkgelegenheid zou in zijn eigen partij onder vuur liggen. Volgens de krant Die Welt zou binnen de top van de SPD gesproken worden over een mogelijk aftreden van Clement als de SPD de verkiezingen in Noordrijn-Westfalen aanstaande zondag verliest.

Clement was van 1998 tot en met 2002 minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. In oktober van dat laatste jaar haalde Bondskanselier Schröder hem in zijn kabinet als minister van het nieuwe 'superministerie' voor Economie en Werkgelegenheid. Clement was Schröders troef in de bestrijding van de werkloosheid en de uitvoering van de economische hervormingsplannen van Agenda 2010. Maar de relatie tussen Schröder en Clement is sindsdien bekoeld en ook de betrekkingen tussen SPD-voorzitter Franz Müntefering en Clement zouden op een dieptepunt zijn aanbeland. Clement neemt Müntefering het zogenoemde kapitalismedebat zeer kwalijk, omdat dit volgens hem de Duitse economische positie verzwakt.

Omgekeerd vinden veel links-georiënteerde SPD-ers dat Clement "een koers volgt die te vriendelijk is voor de economie". Bovendien zou zijn beleid te impulsief zijn en wordt zijn positie verzwakt door het feit dat hij voortdurend het negatieve economische nieuws en de daarop volgende maatregelen moet aankondigen. Voor veel partijgenoten is hij de belichaming van de mislukte arbeidsmarktpolitiek van rood-groene regering.

Als de SPD zondag verliest, zou het superministerie van Clement weer opgesplitst kunnen worden in een ministerie voor Economische Zaken en één voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, zoals het ook voor 2002 het geval was. Dat heeft Die Welt vernomen uit "hoge regeringskringen". De krant weet zelfs al namen te noemen van SPD-ers die voor Clements opvolging in aanmerking zouden komen. Eén van hen is opvallend genoeg Peer Steinbrück, minister-president van Noordrijn-Westfalen en SPD-lijsttrekker voor de verkiezingen van aanstaande zondag.

Die Welt
Clement im Visier

Spiegel Online
SPD-Linke sägen an Clements Stuhl

Reuters
Zeitung: Clement-Rücktritt bei NRW-Wahlniederlage möglich

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger