Berlijn wil eregraf voor Newton 

Achtergrond - 27 januari 2004

(27 januari 2004) Burgemeester Wowereit wil een eregraf voor de zaterdagnacht overleden topfotograaf Helmut Newton (83). Newton was geboren en getogen Berlijner. Hij woonde echter al jaren in Los Angeles.

Wowereit wil de in Amerika woonachtige familie van Newton een graf aanbieden, zodat de band van Newton met zijn geboortestad behouden blijft. Of de "grote zoon van de stad" ook daadwerkelijk in Berlijn wordt begraven ligt aan zijn wilsbeschikking en de wensen van zijn echtgenote June.

De omstreden fotograaf, die wereldberoemd werd door zijn erotische en artistieke zwart-wit foto's, overleed afgelopen vrijdagnacht na een auto-ongeluk op de Sunset Boulevard in Hollywood. Vermoed wordt dat hij een hartaanval kreeg achter het stuur. Kort voor zijn overlijden was hij nog in Berlijn om de opening van zijn museum in de Jebenstraße te regelen. In het nieuwe museum komen duizend foto's van Newton te hangen. Het museum wordt op 3 juni van dit jaar geopend. Het feit dat Newton een deel van zijn oeuvre aan Berlijn heeft nagelaten, is voor de burgemeester, ettelijke galeriehouders en politici bewijs genoeg voor de band die Newton tot het laatst had met Berlijn. De gemeenteraad van Berlijn beslist uiteindelijk of Newton een eregraf krijgt, mits de nabestaanden dat willen. Andere grootheden die een eregraf in Berlijn hebben, zijn onder andere Marlene Dittrich en Rudy Dutschke.

Helmut Newton (geboren Herbert Neustädter) kwam in 1920 in Berlijn ter wereld als zoon van een joodse vader en een Amerikaanse moeder. Zijn vader was knopenfabrikant. In zijn jeugd ging hij twee jaar bij een fotografe in de leer, totdat hij in 1939 naar Singapore vluchtte. Daarna ging het naar Australië, waar hij zijn latere vrouw June ontmoette. Aan het begin van zijn carrière in de jaren vijftig deden zijn foto's veel stof opwaaien. Newtons foto's waren altijd provocerend. Vrouwen stonden er meestal naakt en soms in uiterst onderdanige poses op. Dat leverde een levenslange strijd op met feministes.

Berliner Zeitung
"Ich wollte der Beste sein"

Tagesspiegel
Wowereit will Ehrengrab für Helmut Newton

Der Spiegel
Helmut Newtons Herz litt schon lange

Die Tageszeitung
Die Macht des Fetischs

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger