Geen nieuwe schulden voor arm Berlijn
Nieuws

Achtergrond - 21 juni 2007

(21 juni 2007) Berlijn zal in 2008 voor het eerst in jaren geen nieuwe schulden hoeven maken. Dat kondigde althans de Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit aan bij de presentatie van de begroting in de senaat van Berlijn.

Begrotingsoverschot is niet een woord dat bij de gemiddelde Duitser associaties met Berlijn oproept. Toch kon de regering van de met een torenhoge schuldenlast kampende stadstaat gisteren voor het eerst sinds jaren een overschot op de begroting presenteren. 476 miljoen euro hoopt de rood-rode regering van Berlijn over te houden aan het jaar 2008, met prognoses voor 2009 van nog eens 65 miljoen euro. De oorzaak van de blijde economische verwachtingen is de zo goed als afgeronde verkoop van de Berlijnse Landesbank, die 723 miljoen euro moet opbrengen.

“Daarmee hebben we de schuldspiraal doorbroken die door steeds nieuwe kredieten ook steeds hogere rentebetalingen veroorzaakte”, reageerde burgemeester Wowereit (SPD). De Berlijnse schuldenlast bedraagt rond de 60 miljard euro. Jaarlijks komt daar 2,4 miljard euro aan rente bij, zodat Berlijn steeds nieuwe leningen moet afsluiten om oude leningen te betalen, een vicieuze cirkel waar Berlijn zich nu dan eindelijk aan hoopt te ontworstelen.

Maar niet iedereen deelt het enthousiasme van de burgemeester. Oppositiepartij Die Grünen betitelde de rood-rode begroting als “puur effectbejag”. De opbrengsten van de bankverkoop er meteen weer doorheen jagen in de begroting is een weinig structurele oplossing voor de Berlijnse financiële problemen, aldus de financiële woordvoerder van de Berlijnse Grünen Jochen Esser.

En om definitief uit de schulden te komen heeft Berlijn inderdaad nog een lange weg te gaan. De Duitse hoofdstad is de armste stad van Duitsland. Sinds de Wende is 18 procent van de inwoners werkloos, slonk de industrie met 150 duizend banen en staan 100 duizend woningen leeg. Eén op de zeven Berlijners, ongeveer 430.000 inwoners, is platzak. In geen andere deelstaat in Duitsland lopen de inwoners zo’n hoog risico in de schulden te raken. “Arm, maar sexy”, zoals burgemeester Wowereit zijn stad troostend typeert.

Der Tagesspiegel
Berliner Finanzen

Die Welt
Die ärmsten Schlucker wohnen in Berlin

Berliner Zeitung
Die Schuldenspirale hat ein Ende

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger