Siemens sleept opdracht binnen in Irak
Nieuwsflash

Achtergrond - 16 januari 2004

(16 januari 2004) Het Duitse electronicaconcern Siemens heeft de opdracht gekregen in het noorden van Irak een mobiele telefoonnetwerk op te bouwen. Al voor Kerst ondertekende het bedrijf een contract met GSM-provider Wataniya Telecom uit Koeweit.

Daarnaast is Siemens in onderhandeling met het Amerikaanse bouwbedrijf Bechtel om de onderdelen voor twee krachtcentrales in het door oorlog verwoeste land te leveren. Het gaat om een krachtcentrale bij Bagdad en één bij Kirkuk.

Siemens is het eerste Duitse bedrijf dat een dergelijke grote opdracht in de wacht sleept. Aanvankelijk gaven de Amerikanen zulke opdrachten alleen aan landen die met hen de coalitie tegen Irak vormden. In de nieuwe ronde om grote opdrachten, die in mei dit jaar wordt gehouden, worden ook landen als Duitsland, Frankrijk, Canada en Rusland toegelaten. Deze landen waren faliekant tegen een aanval op Irak.

Economisch gezien is de opdracht een opsteker voor Siemens. Met de wederopbouwprojecten in Irak is maar liefst 18,6 miljard dollar (14,6 miljard euro) gemoeid. Dit biedt ook mogelijkheden voor andere grote Duitse concerns, zoals bouwondernemingen Hochtief en Walter Bau, om aan de opbouw van Irak mee te werken. Voorwaarde is wel dat de situatie ter plekke veilig moet zijn.

Duitsland heeft ook onder het bewind van Saddam Hoessein opdrachten gekregen om het elektriciteitsnet op te bouwen en uit te breiden. Het werk dat toen geleverd is, kan nu worden voortgezet. "Der deutsche Name hat Gewicht in der Region, und wenn es jetzt um Sanierung geht, kann man durchaus auf vorhandene Informationsbestände zurückgreifen", aldus Heiko Stiepelmann, woordvoerder van het Hauptverband der Deutschen Bauindustrie

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Umdenken der Vereinigten Staaten eröffnet Chancen

Süddeutsche Zeitung
Siemens errichtet Mobilfunknetz

ZDF - Heute
Siemens errichtet Mobilfunknetz im Irak

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger