Siemens-directeur Kleinfeld stapt op
Nieuws

Achtergrond - 26 april 2007

(26 april 2007) Siemens-directeur Klaus Kleinfeld stapt op. Vanwege het corruptieschandaal bij Siemens wilde de Raad van Toezicht zijn contract niet automatisch verlengen. Dat was voor Kleinfeld aanleiding de eer aan zichzelf te houden. Hij verlaat het bedrijf met prachtige winstcijfers.

Al maanden is Siemens, het grootste elektronicaconcern ter wereld, in de ban van een omvangrijk corruptieschandaal. Voor honderden miljoen euro zouden Siemens-medewerkers wereldwijd ministers, instellingen en bedrijven hebben omgekocht en zichzelf hebben verrijkt. Voor het maken van illegale prijsafspraken moet het bedrijf een fikse boete betalen.

Ook directeur Kleinfeld ontkwam niet aan verdachtmakingen. Zo werd zijn kantoor vorig jaar november door de politie doorzocht, maar over zijn mogelijke betrokkenheid bij de smeergeldaffaire is niets bewezen. De Raad van Toezicht benadrukte gisteren dat de onderzoeken die nog lopen geen enkele aanleiding geven Kleinfeld te verdenken. Maar niemand durft te voorspellen hoe diep de beerput is.

Kleinfeld (49 jaar oud) heeft een contract bij Siemens tot september. Gisteren liet de Raad van Toezicht weten de beslissing over de verlenging van dat contract uit te stellen, hoewel die eigenlijk zo goed als besloten was. Kleinfeld liet daarop weten in september op te stappen. “In deze tijd heeft het bedrijf duidelijkheid nodig over zijn leiding. Daarom heb ik besloten niet meer ter beschikking te staan voor een verlenging van mijn contract.”

Kleinfeld volgde twee jaar geleden Siemens-directeur Heinrich von Pierer op. Von Pierer werd hoofd van de Raad van Toezicht, maar legde die functie vorige week neer, ook vanwege het corruptieschandaal. De oorsprong ervan zou in zijn tijd als directeur zijn ontstaan. Zijn opvolger is Gerhard Cromme, voormalig voorzitter van de Raad van Toezicht van ThyssenKrupp, Duitslands grootste staalconcern. Samen met Joseph Ackermann, ook lid van de Raad van Toezicht, zou hij besloten hebben de succesvolle directeur daarmee te hebben laten vallen.

Cromme bedankte Kleinfeld gisteren desondanks voor zijn inzet voor Siemens. “Het is hem gelukt een strategische nieuwe koers te bepalen die duurzaam succes verzekert”, aldus de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht. “Deze strategie zetten we door. Siemens staat er nu beter voor dan ooit.” Kleinfeld voerde in tegenstelling tot Von Pierer, die naar compromissen zocht, een harde stijl van leiding geven in. Verlieslijdende onderdelen werden gesaneerd of helemaal gesloten, winstgevende onderdelen van andere bedrijven kocht hij voor veel geld op. Daarmee maakte hij zich niet populair, maar het wierp wel vruchten af.

Siemens doet het inderdaad beter dan analisten hadden voorspeld. De kwartaalcijfers die dinsdag bekend werden gemaakt, laten een duidelijke winst zien voor alle onderdelen van Siemens. De winst steeg in het tweede kwartaal met 36 procent naar 1,3 miljard euro. De omzet nam met 10 procent toe en bedroeg meer dan 20,6 miljard euro.

Na de bekendmaking van Kleinfelds aftreden daalden de aandelen-Siemens. Experts verwachten een verdere daling van de aandelen de komende dagen. Kleinfeld deed het goed bij de aandeelhouders omdat hij successen boekte voor het bedrijf. Zijn opvolging brengt onzekerheden voor hen met zich mee.

Als opvolger van Kleinfeld worden genoemd Wolfgang Reitzle, directeur van gasbedrijf Linde, en Wolfgang Bernhard, voormalig topman bij Volkswagen.

Spiegel Online
Putsch im Tollhaus
Demontage des Wunderknaben

Welt.de
Kleinfelds Abschied war am Ende unvermeidbar

ZDF Heute.de
Kleinfeld verlässt Siemens

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger