Kantoren directie Siemens doorzocht
Nieuws

Achtergrond - 20 november 2006

(20 november 2006) De top van Siemens is mogelijk bij een smeergeldaffaire betrokken. Gisteren werd bekend dat bij een politie-inval vorige week ook het kantoor van directeur Klaus Kleinfeld is doorzocht. In totaal zou er in de affaire meer dan 100 miljoen euro zijn verduisterd.

Het openbaar ministerie wil weten of en hoeveel van de verduisterde miljoenen als smeergeld werd gebruikt voor zaken met bedrijven in het buitenland. Zowel de openbaar aanklager als Siemens zelf bevestigen dat daarvoor vorige week ook de kantoren van verschillende bestuursleden, onder wie dat van directeur Kleinfeld, zijn doorzocht. Volgens Siemens geldt Kleinfeld echter niet als verdachte maar wordt hij gezien als getuige. Weekblad Der Spiegel meldt dat de Siemensleiding vorig jaar al wist dat managers van het bedrijf verdacht werden van smeergeldpraktijken.

Meer dan 270 politieagenten, medewerkers van het openbaar ministerie en belastinginspecteurs deden invallen in zo’n dertig locaties van Siemens in Oostenrijk en Duitsland, waaronder het hoofdkantoor in München. Ook werden woningen van medewerkers doorzocht. Daarbij gaat het om fraude in het onderdeel voor vaste telefonie Com, dat momenteel wordt opgeheven.

Siemens zelf doet al langer intern onderzoek naar eventuele smeergelden. Vooralsnog zag het concern geen reden daarbij de Duitse justitie in te schakelen, mede omdat het interne onderzoek nog niet is afgesloten. Wel loopt er in Zwitserland sinds vorig jaar een gerechtelijke procedure, aldus een woordvoerder van het concern. In die zaak gaat het om het witwassen van geld.

Vijf Siemensmedewerkers zijn inmiddels gearresteerd, naar zeven anderen wordt nog onderzoek gedaan. Twee van de verdachten zijn hoge managers. Zij zouden twintig miljoen euro verduisterd hebben en als smeergeld hebben gebruikt bij zaken met buitenlandse bedrijven. In Griekenland en Oostenrijk zou op rekeningen van Siemensmedewerkers zo’n 100 miljoen euro zijn gevonden.

Eerder dit jaar kwam Siemens in opspraak omdat het een salarisverhoging van 30 procent voor de directie bekend maakte terwijl het tegelijkertijd aankondigde dat er bezuinigd moest worden en er banen moesten verdwijnen.

FAZ.NET
Razzia bei Siemens: Auch Kleinfelds Büro im Visier

Spiegel Online
Vorstandschef Kleinfeld Zeuge in Korruptionsaffäre

ZDF Heute.de
Auch Siemens-Vorstandsbüros durchsucht

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger