Salaris directie Siemens voor werknemers BenQ
Nieuws

Achtergrond - 2 oktober 2006

(2 oktober 2006) De directie van Siemens ziet af van een omstreden salarisverhoging van 30 procent. In plaats daarvan wordt het geld gebruikt om de werknemers van het failliete BenQ Mobile te helpen. Dat bedrijf was tot een jaar geleden nog van Siemens.

“Als BenQ zijn werknemers in de kou laat staan, willen wij snel en daadkrachtig helpen”, aldus Siemens-directeur Klaus Kleinfeld. De directie van Siemens raakte vorige week in opspraak vanwege een geplande salarisverhoging van 30 procent. Dat viel niet goed omdat de werknemers van het bedrijf de afgelopen jaren veel hebben moeten inleveren. Zij maakten hun onvrede duidelijk via het interne netwerk van Siemens, waar ze Kleinfeld direct konden mailen. De salarisverhoging viel samen met de aankondiging dat het bedrijf moet bezuinigen en dat banen verdwijnen.  

Ook vanuit de politiek kwam vorige week veel kritiek op Siemens. De directie heeft mede daarom dit weekend besloten af te zien van de salarisverhoging. Het geld, zo’n vijf miljoen euro, wordt nu in een fonds gestort, waarmee de werknemers van het failliete BenQ Mobile moeten worden geholpen.

BenQ Mobile, dat mobiele telefoons maakt, was tot vorig jaar nog in handen van Siemens. Vorige week ging het bedrijf, inmiddels in handen van het Taiwanese BenQ, failliet. Daardoor staan drieduizend banen op de tocht. Siemens voelt zich na de zware druk alsnog verplicht zijn voormalige werknemers te helpen. Het fonds, waarin Siemens zo’n dertig miljoen euro wil storten, moet de omscholing van de gedupeerden financieren. “De raad van bestuur heeft de salarisverhoging van de directie goed gemotiveerd, maar we hebben nu te maken met een nieuwe situatie. We willen de mensen een teken van solidariteit geven”, aldus Kleinfeld.

Kanselier Angela Merkel (CDU) is blij met de beslissing van Siemens. Volgens Duitse media heeft ze gisteren nog met Kleinfeld gebeld om hem duidelijk te maken dat dit “traditionele Duitse bedrijf een bijzondere verantwoordelijkheid heeft”. “Ik begrijp de woede en de gevoelens van de werknemers, die om hun baan te kunnen houden, vele offers hebben gebracht”, aldus de kanselier.

Overigens sugereren verschillende Duitse media dat BenQ het faillissement van de Duitse mobiele telefoonsectie bewust heeft voorbereid en dat Siemens dit vorig jaar bij de verkoop al wist en accepteerde. BenQ en Siemens ontkennen dat en schuiven elkaar de schuld in de schoenen. De Duitsers overwegen juridische stappen tegen het Taiwanese concern.

Welt.de
Siemens richtet millionenschweren Hilfsfonds ein

FAZ.NET
Kleinfeld verzichtet

Spiegel Online
Siemens-Chef verzichtet auf Gehaltserhöhung

ZDF Heute.de
Millionen-Fonds soll BenQ-Mitarbeitern helfen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger