Opening schaatsseizoen in Nederland en Duitsland

Achtergrond - 3 november 2003

(3 november 2003) Zowel in Nederland als in Duitsland is dit weekend het schaatsseizoen weer begonnen met de nationale kampioenschappen, in respectievelijk Heerenveen en Erfurt. Terwijl de Duitse pers zich vooral concentreert op het vrouwenschaatsen, ligt de focus in Nederland op de heren.

De Duitse Anni Friesinger gooide hoge ogen, door het seizoen net zo sterk te beginnen, als ze het vorige beëindigde. Ze won de 500, de 1000 en de 1500 meter. Opmerkelijk is vooral de zege op de 500 meter, omdat Friesinger voorheen vooral specialist was op de middellange afstand, maar ook het sprinten gaat haar nu kennelijk goed af. Zelf zegt ze over haar sterke opening: "Ich habe eine Saison noch nie so stark begonnen, aber ich war erstmals auch in der Vorbereitung problemfrei." Ook voor broer Jan Friesinger was er dit weekend een overwinning, en wel op de 1500 meter. "Super, er kommt", luidde het comentaar van zijn ongeduldige zus, die er aan toevoegde "Endlich".

Naast de prestatie van Friesinger werd door coaches, collega's en de media vooral met respect gekeken naar de comeback van oudgediende Gunda Niemann, die in de naar haar vernoemde ijshal de 5000 meter won. De 37-jarige maakte zeer veel indruk met deze prestatie, aangezien zij net een babypauze van tweeëneenhalf jaar achter de rug heeft. Of zoals haar trainer Klaus Ebert zei: "Sensationell, die Mutti". Op de 3000 meter moest de schaatslegende echter haar vroegere rivale Claudia Pechstein voor laten gaan. Desondanks was ze zeer tevreden met de goede vorm, die ze op de 5000 meter had kunnen laten zien.

Wennemars viert zijn overwinning In Nederland verraste Erben Wennemars door in een baanrecord de 1500 meter te winnen, en dat terwijl hij voorafgaand aan het evenement nog ziek was. Hoewel de snelle tijden deels konden worden verklaard door de geringe luchtweerstand, begreep Wennemars zelf ook niet, hoe hij zijn 'sublieme 1500 meter' van november 2002 had kunnen verbeteren. Naast Wennemars hebben ook Jochem Uytdehaage en Carl Verheijen zich geplaatst voor de 1500 meter. Zij wonnen respectievelijk de tien en de vijf kilometer. Gianni Romme stelde op deze afstanden teleur, maar wist zich wel te plaatsen voor de World Cup. Verder was het optreden van Rintje Ritsma opmerkelijk; niet vanwege zijn schaatsprestaties, maar vooral omdat niemand hem op het ijs verwacht had, sinds hij afgelopen zomer zijn enkel brak.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Niemand stiehlt Anni Friesinger die Show

Süddeutsche Zeitung
Wieder Hattrick von Anni Friesinger

Heute
Pechstein hängt Niemann ab

Berliner Zeitung
Kakofonie des Widerspruchs

De Volkskrant
Op Romme valt weer eens geen peil te trekken

NRC Handelsblad
Carl Verheijen maakt indruk op 5.000 meter

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger