Grootschalige internet-enquête van start

Achtergrond - 17 oktober 2003

(17 oktober 2003) Oud-bondspresident Richard von Weizsäcker heeft gisteren het startsein gegeven voor de derde editie van 'Perspektive Deutschland', de grootste maatschappelijke enquête ter wereld. Tot en met 31 december kan iedereen, die beschikking heeft over een computer met internetverbinding en dertig minuten vrije tijd, zijn mening geven over de toestand in Duitsland.

Weizsacker vult de eerste enquete in Doel van de enquête is niet slechts het peilen van de actuele stemming in het land. Veel meer gaat het de initiatiefnemers ZDF, consultancybureau McKinsey & Company, stern en internetbedrijf AOL erom, lange termijn ontwikkelingen op het gebied van mentaliteit, normen en waarden te onderscheiden. Uiteindelijk moet een bundeling van alle meningen concrete oplossingen voor de problemen in het land bieden.

Het is de derde keer dat de enquête, die ieder jaar een andere invalshoek heeft, gehouden wordt. In 2001, toen de mate van tevredenheid van burgers over hun land onderzocht werd, deden 170 duizend mensen mee. Vorig jaar waren dat er al 360 duizend en stond de vraag 'Wie fit sind die bundesdeutschen Institutionen?' centraal. Dit jaar hoopt men op een half miljoen deelnemers. Het motto luidt: 'Neue Perspektiven für Deutschland'. Inspringend op de hervormingsdebatten in het land, willen de makers van de enquête weten welke hervormingen de Duitsers willen en onder welke voorwaarden zij daartoe bereid zijn.

Volgens Weizsäcker, die zelf de eerste enquête invulde, staat de 'gewone Duitser' open voor hervormingen. "Die Bereitschaft zu Risiko und eigenem Engagement ist stärker ausgeprägt, als es die Politik wahrhaben will", aldus de oud-bondspresident. Hij ziet de enquête als mogelijkheid voor de Duitsers om gezamenlijk de toekomst van hun land vorm te geven.

'Perspektive-Deutschland' is in samenwerking met onafhankelijke wetenschappers ontwikkeld. Om de representativiteit van het onderzoek te vergroten, worden - naast de web-enquête - ook nog zo'n 2.500 mensen volgens de conventionele (off-line) methoden ondervraagd. De enquête op het internet kan iedereen invullen, hoewel het de onderzoekers in de eerste plaats om mensen tussen de 16 en 69 jaar te doen is. De resultaten worden in april 2004 tijdens een Bundespressekonferenz gepresenteerd.

Heute.de
"Perspektive-Deutschland 2003" gestartet

Neues Deutschland
Meinungsforum für Zukunft und Debatte

stern.de

Perspektive Deutschland

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger