Tweede akte Duits-Italiaanse rel
Nieuwsflash

Achtergrond - 8 juli 2003

(8 juli 2003) Na alle ophef over Berlusconi's beledigende uitspraken jegens een Duitse europarlementariër en zijn vermeende excuses worden de betrekkingen tussen Duitsland en Italië opnieuw op de proef gesteld. Deze keer heeft de Italiaanse staatssecretaris van Economische Zaken, Stefano Stefani, zijn gal gespuwd over Duitse toeristen in Italië. Bondskanselier Schröder overweegt om, na de jongste beledigingen, zijn vakantie in Italië te annuleren.

In de krant La Padania, die sterk geliëerd is aan de rechts-populistische partij Liga Nord, verklaarde Stefani, in de ogen van de "ex-boekhandelaar" Schulz, de europarlementariër, die door Berlusconi als kampbeul werd betiteld, "een rat te hebben herkend". Daarnaast was hij niet te spreken over het grote aantal "supernationalistische blonde Duitsers", die "in de zomervakantie onder veel lawaai onze stranden bevolken, dronken van zelfverzekerdheid".

Een woordvoerder van de Duitse regering verklaarde dat Stefani's woorden "ongeloofwaardig klinken uit de mond van de voor toerisme verantwoordelijke staatssecretaris in de regering van Italië". Als de Italiaanse regering geen afstand neemt van deze uitspraken en ze zonder gevolgen blijven, zal de bondskanselier zijn in Italië geplande vakantie afzeggen, aldus de woordvoerder.

Franco Frattini, de minister van Buitenlandse Zaken van Italië heeft de uitlatingen van Stefani volstrekt ongegrond genoemd. Hij hoopt dat dit incident de "traditionele vriendschap tussen Duitsland en Italië niet zal verstoren. De Duitse toeristen zijn altijd welkom".

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Schröder droht mit Absage seines Italien-Urlaubs

Die Welt
Italien bedauert

Bella Italia grantelt nordwärts

Der Spiegel
Schröder droht mit Absage seines Italien-Urlaubs

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger