Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse minimumloon blijft achter bij andere West-Europese landen

Kort nieuws - 28 februari 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse minimumloon blijft achter op dat van andere West-Europese landen. Ook vergeleken met het algemene Duitse loonniveau is het minimumloon bescheiden.

Het Duitse minimumloon bedraagt 8,84 per uur. In Frankrijk is dat 9,88 euro en in Nederland 9,68 euro, blijkt uit een vergeklijkende studie van de aan de vakbond DGB gelieerde Hans-Böckler-Stiftung. In de EU hebben 19 landen hun minimumloon het afgelopen jaar verhoogd, in Duitsland is dat niet gebeurd. Door de inflatie blijft de koopkracht van Duitse minimumloonverdieners achter op die van Frankrijk en de Beneluxlanden.

Ook relatief gezien is het Duitse minimumloon bescheiden. Het bedraagt 47 procent van het Duitse middeninkomen - het inkomen waar precies evenveel mensen boven als onder zitten. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat leven mensen op de armoedegrens als ze minder dan 60 procent van dat middeninkomen verdienen. Met deze 47 procent scoort Duitsland slechter dan landen als Polen en Portugal. 

Duitsland voerde het minimumloon in 2015 in. Destijds was de vrees dat het tot banenverlies zou leiden, maar dat is niet gebeurd. Maar het heeft ook niet tot een daling van het armoederisico geleid. Experts pleiten voor een duidelijke verhoging van het Duitse minimumloon. Lees meer bij Zeit Online en Süddeutsche.de

Reacties

Marianne Nuus - 2 november 2018 12:08

het minimum loon is 9.20 in nederland en de vaste lasten liggen hoger

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger