Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD-politici willen alternatief voor Hartz IV

Kort nieuws - 26 maart 2018

Binnen de SPD is de discussie rondom de werkloosheidsuitkering Hartz IV  opgelaaid. Onder andere vice-voorzitter Ralf Stegner en Berlijns burgemeester Michael Müller pleiten voor een 'solidair basisinkomen'.

De naam 'basisinkomen' is misleidend, omdat de SPD-politici niet van plan zijn een inkomen voor iedereen in te stellen, onafhankelijk van het werk dat iemand doet. In plaats daarvan willen ze langdurig werklozen de mogelijkheid bieden een door de overheid gefinancierde baan aan te nemen.

Ook minister van Werkgelegenheid Hubertus Heil (SPD) heeft aangekondigd dat hij langdurig werklozen een perspectief wil bieden. Tegenover de Süddeutsche Zeitung sprak hij van een subsidie voor de loonkosten, waarmee bedrijven of overheidsinstanties langdurig werklozen aan kunnen nemen.

Gezondheidsminister Jens Spahn (CDU) oogsste onlangs nog verontwaardiging met zijn opmerking dat de Hartz IV-uitkering hoog genoeg is. Lees meer bij Spiegel Online en Süddeutsche Zeitung.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer

Staken voor meer schulden

Staken voor meer schulden

De grote vervoersstaking onderging Duitsland vorige week gelaten. De vraag is of dat zo blijft als de looneisen economische gevolgen krijgen, schrijft econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger